Najmanje četiri ponude za "Telekom"

Bez autora
Feb 20 2011

Za kupovinu "Telekoma Srbije" zainteresovane četiri ozbiljne kompanije. Rok za dostavljanje ponuda ističe 21. marta. Status zvaničnih ponuđača na tenderu dobilo je šest kompanija: "Telekom Austrija", "Dojče telekom", "Turksel", "Amerika movil", "Veder investments" i "Frans telekom". Ne očekuje se da se svih šest kompanija javi na tender, ali imamo četiri veoma ozbiljna ponuđača. Posle pomeranja roka za dostavljanje ponuda sa 21. februara na 21. mart neće biti daljeg produžavanja tendera i čitava transakcija oko prodaje i isplate novca će biti završena početkom jeseni. Desetak dana nakon 21. marta, kada ističe rok za dostavljanje ponuda za "Telekom", trebalo bi da bude održana aukcija na kojoj bi se nadmetale kompanije koje ponude više od minimalne cene do 1,4 milijarde evra za 51 odsto akcija.

Najmanje četiri ponude za "Telekom"Za kupovinu "Telekoma Srbije" zainteresovane četiri ozbiljne kompanije, rekao državni sekretar Vuk Đoković. Rok za dostavljanje ponuda ističe 21. marta.

Šef Radne grupe Vlade Srbije za prodaju "Telekoma Srbija" i državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Vuk Đoković rekao je da se na tenderu za "Telekom" očekuju najmanje četiri ponude.

Đoković je potvrdio da je status zvaničnih ponuđača na tenderu dobilo šest kompanija: "Telekom Austrija", "Dojče telekom", "Turksel", "Amerika movil", "Veder investments" i "Frans telekom".

"Ne očekujemo da se svih šest kompanija javi na tender, ali mislimo da imamo četiri veoma ozbiljna ponuđača", smatra Đoković.

Đoković je rekao da se nada da posle pomeranja roka za dostavljanje ponuda sa 21. februara na 21. mart neće biti daljeg produžavanja tendera i da će čitava transakcija oko prodaje i isplate novca biti završena početkom jeseni.

Šef Radne grupe za prodaju "Telekoma Srbija" rekao je da bi desetak dana nakon 21. marta, kada ističe rok za dostavljanje ponuda za "Telekom", trebalo da bude održana aukcija na kojoj bi se nadmetale kompanije koje ponude više od minimalne cene do 1,4 milijarde evra za 51 odsto akcija.

"Pobediće onaj ko bude dao najveću ponudu i načelno potpiše ugovor", rekao je, dodavši da je za završetak čitave transakcije potrebno da se dobiju i regulatorne dozvole, pošto "Telekom" ima kompanije i u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

"Antimonopolska komisija u Srbiji može brzo da odgovori, ali u drugim zemljama ti postupci mogu da traju i po četiri meseca. Tek po dobijanju dozvola, biće zatvorena transakcija u kojoj kupac plati i dobije vlasništvo nad akcijama", kaže Đoković.

On je ocenio da prodaja 51 odsto akcija "Telekoma Srbija" neće ugroziti tu kompaniju i da će ona nastaviti odlično da posluje na srpskom tržištu i u regionu.

"Telekom je već bio prodat, a i sada ima privatnog manjinskog vlasnika i zbog toga je kompanija bolje vođena i bolje poslovala", rekao je Đoković.

Podsetio je da će Vlada Srbije zadržati više od 20 odsto akcija u "Telekomu" i da će i dalje predstavnici države biti prisutni u kompaniji i učestvovati u upravljanju, a država dobijati dividende proporcionalno vlasničkom udelu.

Vlada Srbije trenutno ima 80 odsto akcija "Telekoma Srbija", a grčki OTE, u kojem "Dojče telekom" poseduje 30 odsto akcija, vlasnik je 20 odsto akcija srpske kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik