Nastavak privatizacije brodogradilišta

Bez autora
Mar 23 2011

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) očekuje da će do početka svibnja dovršiti postupak ocjenjivanja programa restrukturiranja preostalih triju brodogradilišta, a prvi je na redu Brodotrogir čiji bi program mogao biti prihvaćen već u travnju. Brzina kojom će postupak završiti ovisi o tome koliko je investitor spreman uvažiti primjedbe i prijedloge AZTN-a, primjerice u vezi s obvezom osiguranja vlastitog doprinosa od 40 posto sredstava ili pristankom na smanjenje kapaciteta. U Brodotrogiru takve su nedoumice riješene, pa bi nakon Brodosplita, čiji je program restrukturiranja prihvaćen potkraj veljače, mogao prvi dobiti zeleno svjetlo AZTN-a, a za Kraljevicu i riječki 3. maj po potrebi će se tražiti dodatno očitovanje.

Nastavak privatizacije brodogradilištaAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) očekuje da će do početka svibnja dovršiti postupak ocjenjivanja programa restrukturiranja preostalih triju brodogradilišta, a prvi je na redu Brodotrogir čiji bi program mogao biti prihvaćen već u travnju.

Brzina kojom će postupak završiti ovisi o tome koliko je investitor spreman uvažiti primjedbe i prijedloge AZTN-a, primjerice u vezi s obvezom osiguranja vlastitog doprinosa od 40 posto sredstava ili pristankom na smanjenje kapaciteta, doznaje se danas iz Agencije.

U Brodotrogiru takve su nedoumice riješene, pa bi nakon Brodosplita, čiji je program restrukturiranja prihvaćen potkraj veljače, mogao prvi dobiti zeleno svjetlo AZTN-a, a za Kraljevicu i riječki 3. maj po potrebi će se tražiti dodatno očitovanje.

Pritom u Agenciji podsjećaju da u vezi sa splitskim brodogradilištem posao nije završen samim prihvaćanjem programa i ukidanjem zabrane ugovaranja novih poslova, već se postupak nastavlja sve dok ponuditelj, samoborski DIV, ne postane vlasnikom Brodosplita. U protivnom sve se vraća na početak, upozorava AZTN.

Iz Agencije su također inicirali izmjenu Zakona o državnim potporama kako bi se rasteretili poduzetnici kojima će AZTN narediti povrat potpora. Njima bi se tom prigodom umjesto zateznih kamata od 17 ili 14 posto zaračunala referentna kamatna stopa uvećana za jedan posto, što bi iznosilo ukupno šest posto.

Tijekom 2009. godine u postupcima u kojima je AZTN utvrdio povrede Zakona o tržišnom natjecanju prekršajni sudovi izrekli su kazne u ukupnom iznosu od milijun kuna, a lani se taj iznos popeo na 2,9 milijuna kuna.

Najviše pojedinačne kazne dobili su Zračna luka Zagreb od 1,8 milijuna kuna, Proplin od 522.000 kuna, Adria Lada od 300.000 kuna te Slobodna Dalmacija od 228.000 kuna. Kazne su izrečene uglavnom zbog zloporabe vladajućeg položaja na tržištu.

AZTN je u veljači uputio ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku mišljenje da 2. i 3. stavak 41. članka Zakona o zaštiti od požara nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja jer proizvođač ili ovlašteni zastupnik vatrogasnih aparata ne bi smjeli biti regulatori koji daju ovlaštenje za servisiranje tih aparata.

Mišljenje je doneseno na temelju anonimne prijave protiv tvrtke Pastor, inače u vlasništvu potpredsjednika Vlade Ivana Domagoja Miloševića, koja proizvodi i servisira vatrogasne aparate pa joj taj članak omogućuje povlašten položaj na tržištu.

U Agenciji, međutim, napominju da Pastor nije jedina takva tvrtka u Hrvatskoj jer ima i drugih proizvođača i uvoznika vatrogasnih aparata koji se također mogu okoristiti spornim člankom.

AZTN se bori protiv toga da regulator bude ujedno i konkurent na tržištu, kao što je to slučaj i s Centrom za vozila koji kao regulator sustava tehničkih pregleda ima svoje stanice za tehnički pregled vozila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik