Nega turs Montenegro tuži državu i majke firme zbog hotela "As"

Bez autora
Feb 15 2021

Kompanija Nega turs Montenegro, jedna od tuženih u postupku za raskid ugovora o privatizaciji hotela "As" u Perazića dolu, tužila je državu, rusku kompaniju Nega turs i kiparsku Montena invest, tražeći ništavost aneksa ugovora o regulisanju međusobnih obaveza iz 2014. godine.

Nova tužba

"Tužbu smo podnijeli jer Nega turs Montenegro, kao vlasnik hotela "As", nije ugovorna strana u tom aneksu, koji nije ovjeren kod nadležnog suda, što je preduslov za stupanje na snagu", kazao je njihov advokat Miloš Komnenić na jučerašnjem ročištu u sporu koji država i Budvanska rivijera godinama vode u pokušaju da raskinu ugovor o prodaji hotela. Komnenić smatra da se tužbeni zahtjev države i Budvanske rivijere zasniva na, za njih, spornom aneksu, zbog čega je tražio uvid suda u tužbu za ništavost, navodeći da bi, nakon toga, sud trebalo da prekine postupak oko raskida ugovora dok se pravosnažno ne okonča predmet po njihovoj tužbi.

Zamjenica zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Sanja Jaredić smatra da je prošao rok za predlaganje novih dokaza, ocjenjujući da nije riječ o prethodnom pitanju zbog kojeg bi sud trebalo da prekine parnicu za raskid ugovora. Ukazuje da se i u ovoj parnici može ispitati da li su određeni pravni poslovi ništavi, o čemu sud po službenoj dužnosti mora voditi računa. Zastupnik Budvanske rivijere Vanja Mugoša će se o prijedlogu Komnenića zbog obimnosti dokumentacije izjasniti naknadno.

U tužbi za ništavost aneksa navodi se da je Nega turs Montenegro pravo svojine na hotelu "As" stekla od tadašnje majke firme Nega turs Moskve koja je 2002. kupila ovaj hotel. Ugovor je zaključen sa Budvanskom rivijerom kao prodavcem i Vladom Crne Gore kao fiducijarnim povjeriocem. Osim ovoga, ruski Nega turs je 2006. sa državom zaključio ugovor o regulisanju međusobnih odnosa učesnika u kupoprodaji hotela, dok je aneks tog ugovora zaključen nepoznatog dana 2013. godine, u momentu kada je pravo svojine bilo upisano na crnogorski Nega turs. To su, kako navode, morali znati potpisnici aneksa – država, ruski Nega turs i Montena invest.

Aneks

Ovim aneksom je regulisano ulaganje kiparske Montene u skladu sa novim investicionim planom, kao i pravo države da u slučaju neispunjenja ovih obaveza raskine kupoprodajni ugovor. Time se definiše povraćaj nepokretnosti koje nijesu u vlasništvu Montene u vlasništvo države, za koju navode da ni ona nije bila vlasnik prije prodaje, već Budvanska rivijera.

"Ovaj aneks je isključivi pravni osnov zahtjeva države i Budvanske rivijere da se Nega tursu Montenegro oduzme imovina, a da uopšte nije potpisnik aneksa", stoji u tužbi i ističe da ništavost aneksa proizilazi iz toga što nije ovjeren kod nadležnog organa, iako je to njime bilo predviđeno.

Ova kompanija je i u postupku za raskid ugovora o kupoprodaji hotela podnijela protivtužbu, čiju je vrijednost opredijelila na 47,5 miliona eura, o kojoj će se, iako je traženo spajanje postupaka, raspravljati odvojeno. Tu je protivtužbu, kako je naveo Komnenić, podnio opreza radi u slučaju da sud usvoji neki od eventualno postavljenih zahtjeva države i Budvanske rivijere koja traži da sud utvrdi je li ugovor o kupoprodaji hotela "As“ raskinut te da tuženi ili vrate hotel ili nadoknade tržišnu vrijednost i plate odštetu. Tvrdi i da bi, u tom slučaju, u skladu sa ugovorom bili u obavezi da Nega tursu isplate protivvrijednost hotela.

Kolariću paniću


Nedavno je pred Višim sudom Neđeljko Gardašević, kojem se sudi zbog falsifikovane garancije od tri miliona eura prilikom privatizacije "Asa", kazao da je stopostotni vlasnik Nega turs Moskve koja je kupila hotel. Naveo je da se kao strana firma nijesu mogli uknjižiti kao vlasnici hotela, pa su osnovali ćerku firmu Nega turs Montenegro. Zbog problema sa transferom novca iz Rusije, 2009. godine su Nega turs Montenegro prodali kiparskoj firmi Montena invest, koja je, kao i oba Nega tursa, dio Neimar International grupe, iza koje stoji Gardašević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik