Nema novca za pun buke

Bez autora
Jan 19 2011

U jednoj od najtežih poslovnih godina, “Vršački vinogradi”, nekada simbol uspešnosti privrede ovog regiona, trudili su se samo da prežive. Dugovi bivših vlasnika i dalje ih prate, a, kao i sve, pogodila ih je i ekonomska kriza, što je rezultiralo padom prodaje vina za bezmalo deset odsto. Pritom, u konstantnoj potrazi za izlazom iz krize, rukovodstvo kompanije je, uz pomoć opštine Vršac, pokušavalo da pronađe odgovarajućeg stranog poslovnog partnera, ali u 2010. godini u tome nisu uspeli. Zato su sada pokrenuli zajedničku inicijativu da ostanu u državnom vlasništvu. Naime, posle raskida loše privatizacije, u aprilu 2009. godine, “Vršački vinogradi” su se vratili pod okrilje države, a početkom prošle godine, Ministarstvo ekonomije odlučilo je da kompanija treba da ponovi privatizaciju metodom tendera. Imenovan je privatizacioni savetnik, dokumentacija je pripremljena, ali konkretnih ponuda nije bilo.

Nema novca za pun bukeU jednoj od najtežih poslovnih godina, “Vršački vinogradi”, nekada simbol uspešnosti privrede ovog regiona, trudili su se samo da prežive.

Dugovi bivših vlasnika i dalje ih prate, a, kao i sve, pogodila ih je i ekonomska kriza, što je rezultiralo padom prodaje vina za bezmalo deset odsto. Pritom, u konstantnoj potrazi za izlazom iz krize, rukovodstvo kompanije je, uz pomoć opštine Vršac, pokušavalo da pronađe odgovarajućeg stranog poslovnog partnera, ali u 2010. godini u tome nisu uspeli. Zato su sada pokrenuli zajedničku inicijativu da ostanu u državnom vlasništvu.

Naime, posle raskida loše privatizacije, u aprilu 2009. godine, “Vršački vinogradi” su se vratili pod okrilje države, a početkom prošle godine, Ministarstvo ekonomije odlučilo je da kompanija treba da ponovi privatizaciju metodom tendera. Imenovan je privatizacioni savetnik, dokumentacija je pripremljena, ali konkretnih ponuda nije bilo.

- Naše proizvodne pogone i vinograde su protekle godine obilazili poslovni ljudi iz Rusije, Francuske, Italije, Španije, SAD, Austrije, Mađarske...

Međutim, zbog veličine podruma i vinograda, kao i krize u vinarskoj industriji u Evropi, niko nije dao ponudu - objašnjava Saša Vučković, direktor kompanije.

- Zato smo, zajedno sa opštinom Vršac, predložili konverziju svih naših obaveza prema državi u kapital firme, kao i dokapitalizaciju. Deo tih sredstava bismo iskoristili za obrtna sredstva, deo za minimalne investicije i deo za tehnološki višak. Mi radimo, održavamo kvalitet, ali za bolje rezultate potreban je novac.

Uprkos svim nedaćama, “Vršački vinogradi” su uspeli da održe plantaže, a berba je bila približno na višegodišnjem nivou.

- U vinogradima se uredno sprovode sve agrotehničke mere. Uspeli smo da nađemo sredstva za to, dok smo pad prodaje vina očekivali, jer je uvoz ovog pića veliki, a kupovna moć potrošača mala. Kriza je sve pritisla - ističe Vučković.

Direktor “Vinograda” je istakao da je ta kompanija, uprkos svim nedaćama, protekle godine, uspela da izveze četvrtinu proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik