Nema prepreka za privatizaciju Orla

Bez autora
Apr 11 2011

Vlada RS krajem marta prihvatila je pismo namjere kompanije Ventana Aerospace iz Francuske da privatizira Vazduhoplovni zavod Orao iz Bijeljine. Francuskoj kompaniji odobreno je da u roku od 60 dana analizira poslovanje Orla radi pripremanja ponude za kupovinu državnog kapitala u ovom preduzeću namjenske industrije koje je u vlasništvu RS. Detalji pisma namjere još nisu poznati, a u Orlu se nadaju uspješnom ishodu inicijative. Više nema prepreka za većinsku privatizaciju tog preduzeća. Početkom 2010. Parlament BiH ukinuo je zakonska ograničenja o tome koliki udio vlasništva u preduzeću može imati strani investitor. Ranije zakonsko ograničenje o prodaji maksimalno 49 posto dionica fabrika namjenske industrije nije bilo stimulativno za strane ulagače, jer niko nije želio investirati u preduzeća u kojima ne bi imao pravo odlučivanja.

Nema prepreka za privatizaciju OrlaVlada RS krajem marta prihvatila je pismo namjere kompanije Ventana Aerospace iz Francuske da privatizira Vazduhoplovni zavod Orao iz Bijeljine.

Francuskoj kompaniji odobreno je da u roku od 60 dana analizira poslovanje Orla radi pripremanja ponude za kupovinu državnog kapitala u ovom preduzeću namjenske industrije koje je u vlasništvu RS.

Pismo namjere

Detalji pisma namjere još nisu poznati, a u Orlu se nadaju uspješnom ishodu inicijative. Milan Prica, direktor Orla, kaže da više nema prepreka za većinsku privatizaciju tog preduzeća. Početkom 2010. Parlament BiH ukinuo je zakonska ograničenja o tome koliki udio vlasništva u preduzeću može imati strani investitor.

Ranije zakonsko ograničenje o prodaji maksimalno 49 posto dionica fabrika namjenske industrije nije bilo stimulativno za strane ulagače, jer niko nije želio investirati u preduzeća u kojima ne bi imao pravo odlučivanja.

Strateški partner

Zbog toga su 2009. propali pregovori Orla s kanadskom kompanijom Pratt and Whitney. U Orlu se nadaju da će sada biti drugačije, a kako saznajemo, prilikom eventualnih pregovora o strateškom partnerstvu s francuskom firmom, rukovodstvo Orla insistirat će na tome da preduzeće ne mijenja djelatnost, da ne bude otpuštanja radnika i da se strateški partner obaveže da će investirati u razvoj preduzeća.

Izvozna orijentacija

Orao zapošljava oko 430 radnika, od čega stotinu visokoobrazovanih. Vrijednost kapitala iznosi 13 miliona eura, a preduzeće izvozi 85 posto proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik