Nema prodaje "Knjaz Miloša" u 2010.

Bez autora
Jul 22 2010

Malo je verovatno da će aranelovačka kompanija "Knjaz Miloš" dobiti novog vlasnika u ovoj godini. Procenili su da vrednost ponude ne bi bila u skladu sa očekivanjima, s obzirom na dešavanja na svetskom finansijskom tržištu koja su uticala i na velike kompanije, ranije zainteresovane za kupovinu Knjaza. U slučaju adekvatne ponude, ne treba isključiti ni tu mogućnost. Kompanija "Knjaz Miloš" ovu poslovnu godinu započela je sa rastom prometa i prodaje vode i sokova, ali su vremenski uslovi u maju i junu zaustavili taj trend. Prvo polugodište je završeno sa uvećanim prometom od 0,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali je on 3,8 odsto manji u odnosu na planirani. U takvim okolnostima, kompanija je morala da radi na smanjenju troškova i povećanju produktivnosti kako bi bila konkurentna u nepovoljnim uslovima poslovanja koji dodatno opterećuju ne samo "Knjaza", nego i druge proizvođače vode i sokova u Srbiji.

Nema prodaje Malo je verovatno da će aranđelovačka kompanija "Knjaz Miloš" dobiti novog vlasnika u ovoj godini, kaže generalni direktor kompanije Mihailo Janković.

Procenili smo da vrednost ponude ne bi bila u skladu sa očekivanjima, s obzirom na dešavanja na svetskom finansijskom tržištu koja su uticala i na velike kompanije, ranije zainteresovane za kupovinu Knjaza, objasnio je on.

Janković je, ipak, dodao da u slučaju adekvatne ponude, ne treba isključiti ni tu mogućnost.

On je naveo da je kompanija "Knjaz Miloš" ovu poslovnu godinu započela sa rastom prometa i prodaje vode i sokova, ali da su vremenski uslovi u maju i junu zaustavili taj trend.

"Prvo polugodište je završeno sa uvećanim prometom od 0,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali je on 3,8 odsto manji u odnosu na planirani", rekao je on.

U takvim okolnostima, kompanija je morala da radi na smanjenju troškova i povećanju produktivnosti kako bi bila konkurentna u nepovoljnim uslovima poslovanja koji dodatno opterećuju ne samo "Knjaza", nego i druge proizvođače vode i sokova u Srbiji.

"Tu, pre svega, mislim na povećanje cena repromaterijala, inicirano povećanjem kursa evra, koji direktno utiče na čak 60 odsto troškova za repromaterijal, rast troškova goriva za 20 odsto od početka godine, kao i porast cena granulata na svetskom tržištu od 23 odsto", objasnio je Janković.

On je istakao da je i opšti pad kupovne moći uticao na pad prometa u ugostiteljskom sektoru, u kome je "Knjaz Miloš" oduvek bio lider, što se, takođe, odrazilo na nepovoljne rezulate poslovanja kompanije u prvom polugodištu, ali i naveo opterećenje raznim taksama, koje dodatno opterećuju cenu njegovih proizvoda.

Govoreći o tehnološkom višku od stotinak radnika, zbog čega je proletos bio organizovan i jednonedeljni generalni štrajk, Janković je istakao da se u okviru programa dobrovoljnog odlaska prijavilo 17 zaposlenih.

Ponuđeni program dobrovoljnog odlaska predviđa stimulativne otpremnine, 20 odsto više od uslova predviđenih Kolektivnim ugovorom, odnosno 60 odsto bruto plate po godini staža, kao i definisan minimalni iznos koji ne može biti manji od 400.000 dinara.

"S obzirom na ponuđene uslove, odziv je bio slabiji od očekivanog i moraćemo da razradimo dalje planove za racionalizaciju operacije, jer trenutni nivo fiksnih troškova ugrožava održivo poslovanje", ocenio je direktor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik