Nemci i Austrijanci došli u Vladu Srbije zbog Telekoma

Bez autora
Feb 01 2011

Predstavnici Dojče Telekoma i Telekoma Austrija sastali su se juče sa predstavnicima Vlade Srbije u Beogradu na odvojenim sastancima da bi razgovarali o detaljima prodaje najveće srpske telekomunikacione kompanije. Oni su se definitivno izdvojili kao glavni kandidati za kupovinu Telekoma Srbije i pokazuju da interesovanja za srpsku kompaniju ipak ima. Meksička kompanija Amerika Movil, u vlasništvu biznismena Karlosa Slima, za sada i dalje samo elektronski komunicira sa Vladom i razmenjuje podatke. S druge strane, Frans telekom je definitivno odustao od trke za Telekom Srbija i neće podneti ponudu do 21. marta. U Vladi, kako nam je rekao naš sagovornik, i dalje čekaju da im se obrate Rusi, koji u vlasništvu imaju Veder investment i deo Turksela, takođe zainteresovane kompanije. Ruska strana je najavila da će zakazati dodatne razgovore u Vladi, ali konkretnih poteza još nije bilo.

Nemci i Austrijanci došli u Vladu Srbije zbog TelekomaPredstavnici Dojče Telekoma i Telekoma Austrija sastali su se juče sa predstavnicima Vlade Srbije u Beogradu na odvojenim sastancima da bi razgovarali o detaljima prodaje najveće srpske telekomunikacione kompanije, saznaje Danas iz izvora u Vladi.

Prema njegovim tvrdnjama, oni su se definitivno izdvojili kao glavni kandidati za kupovinu Telekoma Srbije i pokazuju da interesovanja za srpsku kompaniju ipak ima.

Kako saznajemo, meksička kompanija Amerika Movil, u vlasništvu biznismena Karlosa Slima, za sada i dalje samo elektronski komunicira sa Vladom i razmenjuje podatke. S druge strane, Frans telekom je definitivno odustao od trke za Telekom Srbija i neće podneti ponudu do 21. marta. U Vladi, kako nam je rekao naš sagovornik, i dalje čekaju da im se obrate Rusi, koji u vlasništvu imaju Veder investment i deo Turksela, takođe zainteresovane kompanije. Kako saznajemo, ruska strana je najavila da će zakazati dodatne razgovore u Vladi, ali konkretnih poteza još nije bilo.

Prema rečima našeg sagovornika, sastanak je zakazan zbog novih detalja u postupku prodaje s obzirom na to da nisu odmah svi podaci bili na raspolaganju, a što je nedavno ukazala i ministarka telekomunikacija Jasna Matić i zbog čega je i produžen rok za podnošenje ponude. Najveća nepoznanica i jedan od razloga za sastanak jeste ponašanje manjinskog akcionara, grčke kompanije OTE, koja ni do juče nije dostavila zvaničan stav Vladi da li će da proda svoj udeo u Telekomu. Postoji samo načelna najava grčke kompanije da će dostaviti obaveštenje. Od toga zavisi i koliki će udeo država prodati na tenderu. Ukoliko OTE pristane da proda svojih 20 odsto, Vlada bi onda prodala udeo od 31 odsto Telekoma.

Još jedna nepoznanica zbog koje su iz Dojče telekoma i Telekoma Austrija tražili sastanak jeste i izdvajanje sistema veza posebne namene zbog čega im je sada potrebno dodatno pojašnjenje šta konačno prodaje Vlada. Izdvajanje sistema veza posebne namene predložio je Savet za nacionalnu bezbednost kako bi se zaštitilo funkcionisanje vojske, policije i bezbednosnih agencija. To se dogodilo nakon pritiska javnosti da bi prodajom Telekoma važan resurs, kao što je telekomunikaciona mreža, mogao da pređe u ruke stranaca. Inače, Dojče telekom bio je ranije optuživan za prisluškivanje.

Ono što je za Telekom Austrija problem jeste šta će morati da radi sa svojim operatorom mobilne telefonije Vip mobajl ukoliko kupi i Telekom. Ukoliko bi došli u posed Mobilne telefonije Srbije imali bi oko dve trećine srpskog tržišta. Oni nisu radi da se odreknu Vipa pa su tražili od Komisije za zaštitu konkurencije tumačenje da li će moći da zadrže tu kompanije. Međutim, procedura u ovakvim slučajevima je takva da se stav antimonopolske komisije daje posle završetka tendera kada se i kompaniji preporučuje šta može da uradi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik