Nije vreme za prodaju "Knjaz Miloša"

Bez autora
Dec 29 2010

Predsednik Upravnog odbora kompanije "Knjaz Miloš" Mihailo Janković rekao je da se prodaja tog proizvođača mineralne vode može očekivati tek od 2012. godine. Sada nije optimalan period za prodaju kompanije. U periodu krize teško je dobiti odgovarajuću cenu za kompaniju koja je skupo plaćena i u koju je dosta investirano. Investicioni fond Salford od kupovine "Knjaz Miloša" 2005. investirao je oko 50 miliona evra u razvoj i modernizaciju poslovanja i taj fond, kao i svaki drugi ima investicioni ciklus koji obično traje od pet do sedam godina. Realno je očekivati da se u naredne dve godine inicira proces prodaje ("Knjaz Miloš"). I dalje postoji interes nekih kompanija. Trenutno se ni sa kim ne pregovara, ali u slučaju ozbiljne ponude ne bi trebalo isključiti mogućnost prodaje kompanije i pre 2012. godine. U 2008. godini postojale su ozbiljna ponude za kupovinu "Knjaza Miloša", ali nisu realizovane zbog krize.

Nije vreme za prodaju Predsednik Upravnog odbora kompanije "Knjaz Miloš" Mihailo Janković rekao je da se prodaja tog proizvođača mineralne vode može očekivati tek od 2012. godine.

"Sada nije optimalan period za prodaju kompanije. U periodu krize teško je dobiti odgovarajuću cenu za kompaniju koja je skupo plaćena i u koju je dosta investirano", rekao je Janković.

On je kazao da je investicioni fond Salford od kupovine "Knjaz Miloša" 2005. investirao oko 50 miliona evra u razvoj i modernizaciju poslovanja i da taj fond, kao i svaki drugi ima investicioni ciklus koji obično traje od pet do sedam godina.

"Realno je očekivati da se u naredne dve godine inicira proces prodaje ("Knjaz Miloš")", kazao je Janković, dodajući da i dalje postoji interes nekih kompanija, ali nije naveo o kojim kompanijama je reč.

On je dodao da se trenutno ni sa kim ne pregovara, ali da u slučaju ozbiljne ponude ne bi trebalo isključiti mogućnost prodaje kompanije i pre 2012. godine.

Prema njegovim rečima, u 2008. godini postojale su ozbiljna ponude za kupovinu "Knjaza Miloša", ali nisu realizovane zbog krize. Janković je podsetio da su među zainteresovanima bili Pepsiko, Koka Kola i Karlsberg.

Doskorasnji generalni direktor aranđelovačke fabrike mineralne vode "Knjaz Miloš" koji je transformacijom kompanije u zatvoreno akcionarsko drustvo prešao na poziciju predsednika Upravnog odbora, naglasio je da će do promene vlasnika poslovodstvo kompanije nastaviti da radi na poboljšanju organizacije i poslovanja.

Janković je Beti rekao da će prihodi kompanije "Knjaz Miloš" u ovoj godini biti za 3,3 odsto veći nego 2009. i dodao da je godišnji neto promet kompanije oko 60 miliona evra.

Vrednost trzišta mineralnih voda u Srbiji, naveo je, u maloprodajnim cenama iznosi oko 150 miliona evra godišnje.

Janković je kazao da se ove godine na srpskom tržištu prodalo oko 250 miliona litara gazirane mineralne vode i oko 200 miliona litara negazirane vode. Nastavljen je višegodišnji trend pada prodaje gaziranih i rasta prodaje negaziranih voda u Srbiji, dodao je.

"Knjaz Miloš" ima udeo od 38 odsto na tržištu gaziranih mineralnih voda u Srbiji, oko 19 odsto u negaziranim vodama, a sa energetskim napitkom "guarana" drži 60 odsto srpskog tržišta energetskih napitaka.

Janković je rekao da će u 2011. godini obeležiti dva veka postojanja mineralne vode "Knjaz Miloš".

"To je vredan i redak jubilej kojim moze da se podiči mali broj voda u svetu i zato ćemo se truditi da celu sledeću godinu obeležimo kao godinu 'Knjaza Miloša' jer to zaslužuje jedan od najstarijih i najjačih srpskih brendova", istakao je Janković.

On je ocenio da će 2011. godina biti izazovna za proizvođače minelranih voda kao što je to bila i 2010. u kojoj je zabeležen pad kupovne moći stanovništva, devalvacija dinara i rast cena goriva od 24 odsto.

"Svi paremetri ukazuju da će ekonomska sitacija biti slična kao u 2010, što znači da će se pritisak na sve proizvođače nastaviti.

To najavljjuje jos intenzivniju konukurenciju u uslovima smanjene likvidnosti na trzištu, pa će naplata potraživanja biti jedan od prioriteta", naveo je Janković.

Predsednik Upravnog odobra "Knjaza Miloša" najavio je da će ta kompanija u 2011. godini nastaviti sa konsolidacijom poslovanja, što podrazumeva umereni rast prodaje od četiri odsto i dalju racionalizaciju troškova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik