Niko neće ni jeftine kvadrate

Bez autora
Jun 27 2010

Zgrada “Jugoeksporta”, na jednoj od najatraktivnijih lokacija, u Kolarčevoj ulici u Beogradu, ni iz trećeg pokušaja nije našla novog gazdu. Niko nije bio spreman da uloži 5,7 milijardi dinara, koliko je procenjena vrednost, u oko 5.200 kvadrata poslovnog prostora. Nije bilo investitora koji bi ponudili ni polovinu tog iznosa, pošto procenjena vrednost nije i obavezujuća, a na oglas nije stigla nijedna ponuda. U Agenciji za privatizaciju objašnjavaju da je tražnja za nekretninama pala sa krizom. Kapital firmi u stečaju ostaje zarobljen u kvadratima. Mnoga preduzeća imaju objekte na atraktivnim lokacijama, ali je sada kriza i izrazito je pala tražnja za nekretninama. Ne može da se predvidi kada će moći da se prodaju. Verovatno kada prođe kriza. Pravilo stečajnog postupka je da je cena svaki put niža, ali ne može da se spusti na manje od 50 odsto procenjene vrednosti. Od tog novca se namiruju poverioci.

Niko neće ni jeftine kvadrateZgrada “Jugoeksporta”, na jednoj od najatraktivnijih lokacija, u Kolarčevoj ulici u Beogradu, ni iz trećeg pokušaja nije našla novog gazdu.

Niko nije bio spreman da uloži 5,7 milijardi dinara, koliko je procenjena vrednost, u oko 5.200 kvadrata poslovnog prostora.

Nije bilo investitora koji bi ponudili ni polovinu tog iznosa, pošto procenjena vrednost nije i obavezujuća, a na oglas nije stigla nijedna ponuda.

U Agenciji za privatizaciju objašnjavaju da je tražnja za nekretninama pala sa krizom. Kapital firmi u stečaju ostaje zarobljen u kvadratima.

- Mnoga preduzeća imaju objekte na atraktivnim lokacijama, ali je sada kriza i izrazito je pala tražnja za nekretninama - objašnjavaju u Agenciji za privatizaciju.

- Ne možemo da predvidimo kada ćemo moći da ih prodamo. Verovatno kada prođe kriza. Pravilo stečajnog postupka je da je cena svaki put niža, ali ne može da se spusti na manje od 50 odsto procenjene vrednosti. Od tog novca se namiruju poverioci.

Da dobre lokacije više ne donose novac dokazao je i slučaj Prve srpske fabrike šećera “Dimitrije Tucović”. Početkom godine Centar za stečaj je četvrti put pokušao da “udomi” prilično atraktivan plac preko puta Ade ciganlije. U ponudi je bio i kompleks u Padinskoj Skeli. Cenu od 11,8 milijardi dinara, međutim, niko nije bio spreman da plati.

- Najatraktivnije nekretnine koje smo prodavali, a nismo prodali su, pored zgrade “Jugoeksporta”, “Zlatne obale” u Sutomoru i stare šećerane još i “Geneks” kula na Novom Beogradu i “Rada” u Kosovskoj ulici - kažu u Agenciji za privatizaciju.

Na redu

Aduti koje još nisu oglašavali, ali su podjednako atraktivni su - JAT hoteli “Slavija”, druga imovina “Rada”, kao i zgrada “Aeroinženjeringa” (bivši “Mobtel”).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik