Novi natječaj za Zagrebačku obalu bez ograničenja za Kineze

Bez autora
Mar 23 2021

Lučka uprava Rijeka objavila je novi natječaj za Koncesiju za razvoj i gospodarsko korištenje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u luci Rijeka procijenjene vrijednosti 20,5 milijardi kuna.

Riječ je o natječaju za davanje u koncesiju Zagrebačke obale na 50 godina. Natječaj je ponovo raspisan nakon što je Upravno vijeće LUR-a krajem prošle godine bez ikakvog objašnjenja poništilo prošli natječaj.

Uvjeti novog natječaja ponešto su izmijenjeni u odnosu na prošli. Sada se od ponuditelja traži stalna godišnja koncesijska naknada od 2 milijuna eura, odnosno milijun eura više nego na prošlom natječaju. Uz to ulaganje u izgradnju druge faze Zagrebačke obale sada više nije opcionalno nego obvezno. Ponude će se otvoriti 26. travnja, a Upravno vijeće odluku od dodjeli koncesije i potpis ugovora mora realizirati u roku šest mjeseci od otvaranja ponuda, odnosno do 26.listopada.

Na prošlom natječaju najbolju ponudu dostavio je kineski konzorcij koji su činile kineske tvrtke Ningbo Zhoushan Port, Tianjin Port Overseas i China Road and Bridge Corporation. Drugu, slabiju, ponudu dao je konzorcij u kojem su bili nizozemska tvrtka APM Terminal BV i hrvatska tvrtka Enna Logic. Natječaj je potom poništen zbog žestokog pritiska SAD-a i Europske komisije na Hrvatsku da koncesiju ne daju kineskom konzorciju. Iako se nagađalo da bi u novom natječaju jedan od uvjeta mogao biti da ponuditelj mora biti vlasnik barem jedne luke u Europskoj uniji to je izostalo pa se kineske kompanije mogu bez ograničenja javiti na natječaj. No tek će se vidjeti hoće li ponovo dati svoju ponudu.

Samo nekoliko dana prije objave ovog natječaja Ministarstvo prometa raspisalo je natječaj za izgradnju i davanje u koncesiju nautičke luke u Porto Barošu, u središtu Rijeke. Koncesija se izdaje na rok od 30 godina, na površini pomorskog dobra od ukupno 105.897 četvornih metara na kojoj bi trebala niknuti marina kapaciteta 500 vezova.

Procijenjena vrijednost koncesije je milijardu i 165 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik