Novi pokušaj prodaje “Žitoprometa” u decembru

Bez autora
Nov 12 2020

Imovina bijeljinskog preduzeća u stečaju ponovo će početkom decembra biti ponuđena na prodaju po cijeni od 8,36 miliona maraka, nakon što je prva prodaja nepokretnosti “Žitoprometa” po deset odsto većoj cijeni propala jer niko od zainteresovanih investitora nije bio spreman da iskešira toliko novca.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” predsjednik Odbora povjerilaca “Žitoprometa” Dušan Tomić istakavši da je na posljednjoj Skupštini povjerilaca održanoj početkom novembra utvrđeno da je prvobitna cijena od 9,28 miliona maraka bila previsoka.

- Donesena je jednoglasna odluka da se cijena spusti za deset odsto, tako da će na drugoj licitaciji imovina “Žitoprometa” biti ponuđena za oko 8,36 miliona maraka - rekao je Tomić.

Dodao je da će iduća licitacija biti održana najvjerovatnije u prvoj sedmici decembra, te da će tačan datum biti utvrđen na sjednici Odbora povjerilaca.

Naglasio je da je vrijeme u ovom slučaju ključno, te da je veoma važno da se stečaj u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu okonča do proljeća, kako bi firma ponovo stala na noge i počela da radi.

- Fočanska kompanija “Pavgord” je i dalje zainteresovana za kupovinu preduzeća, ali očigledno i oni čekaju nižu cijenu. Investitor koji je uložio toliko novca, pomogao da se radnicima uveže staž sigurno ima ozbiljne i konkretne namjere s “Žitoprometom” -  istakao je Tomić.

Problemi u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu pojavili su se prije dvije godine. U septembru 2018. godine silosi ovog preduzeća bili su puni pšenice, ali su pogoni stajali jer ratarima nije bio plaćen rod.

Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Problemi su trajali godinu dana, a otvaranje stečaja u decembru prošle godine omogućeno je zajedničkim angažmanom sindikata radnika i novog investitora, fočanske kompanije “Pavgord” koja je kupila pokretnu imovinu i zainteresovana je za pokretanje proizvodnje u “Žitoprometu”. Firma “Pavgord” je uplatila i 600.000 maraka za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Na ročištu koje je održano u februaru priznato je 6,2 miliona maraka potraživanja “Žitoprometa”, od čega 4,8 miliona KM kompaniji “Pavgord”.

Pogoni

Dušan Tomić je rekao da su od pokretanja stečaja u “Žitoprometu” svakodnevno angažovana tri radnika koji nastoje da očiste i održavaju sve mašine.

- Krug preduzeća i unutrašnje prostorije su sada možda i u boljem stanju nego što je to bilo prije pokretanja stečaja. Svi pogoni su funkcionalni - rekao je Tomić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik