Novi Sad: Luka plovi ka prodaji

Bez autora
Mar 03 2011

Nećemo dozvoliti upravnom odboru da, kršeći zakon, rasproda ono što smo godinama stvarali i ugrozi državnu imovinu - odlučni su radnici i poslovodstvo "Luke Novi Sad". Zaposleni su se pobunili protiv odluke UO da formira "ćerku" firmu, kojoj bi bila preneta sva imovina i koja bi, odmah potom, bila ponuđena na prodaju! Jer, "Luka Novi Sad" je jedino aktivno preduzeće ove vrste u vlasništvu države. Sve ostale luke u Srbiji, već su dobile nove gazde, što su Novosađani najpre uspeli da odlože, a zatim, podržavljenjem, izbegnu privatizaciju, što nekome, očigledno, nije odgovaralo. Gotovo sve značajne luke u Evropi su u vlasništvu države, pokrajine ili lokalne samouprave. Ovdašnji model privatizacije tretirao je luke kao i bilo koje drugo preduzeće, a to nije radio niko u zemljama bivše SFRJ.

Novi Sad: Luka plovi ka prodajiNećemo dozvoliti upravnom odboru da, kršeći zakon, rasproda ono što smo godinama stvarali i ugrozi državnu imovinu - odlučni su radnici i poslovodstvo "Luke Novi Sad".

Zaposleni su se, kako objašnjava Milenko Milivojević, direktor ovog preduzeća, pobunili protiv odluke UO da formira "ćerku" firmu, kojoj bi bila preneta sva imovina i koja bi, odmah potom, bila ponuđena na prodaju!

Jer, "Luka Novi Sad" je - tvrdi Milivojević - jedino aktivno preduzeće ove vrste u vlasništvu države. Sve ostale luke u Srbiji, već su dobile nove gazde, što su Novosađani najpre uspeli da odlože, a zatim, podržavljenjem, izbegnu privatizaciju, što nekome, očigledno, nije odgovaralo...

- Gotovo sve značajne luke u Evropi su u vlasništvu države, pokrajine ili lokalne samouprave - potencira sagovornik "Novosti".

- Ovdašnji model privatizacije tretirao je luke kao i bilo koje drugo preduzeće, a to nije radio niko u zemljama bivše SFRJ. I mi smo smatrali da to nije dobro rešenje, pa smo, posle mnogih problema, uspeli da, 26. novembra prošle godine, odlukom Vlade Srbije, postanemo državno preduzeće.

Dogovoreno je, precizira Milivojević, da po trećinu udela u 99,32 odsto državnog kapitala u vlasništvu preduzeća imaju Republika, Pokrajina i Novi Sad. Ostatak kapitala, od 0,62 odsto, u rukama je malih akcionara: pre svih radnika i penzionera Luke. Ali, novi upravni odbor je, 25. januara, predložio Skupštini da formira "Nove luke Novi Sad".

- Toj "ćerki firmi" Luka bi trebalo da prebaci svu imovinu i 50 radnika, dok bi preostala 52 zaposlena, uz socijalni program, završila na birou - precizira Milivojević.

- UO je, takođe, od Skupštine zatražio da odmah pokrene postupak prodaje kompletnog udela države u novoj firmi, a kao kupac pominje se poznata francuska kompanija CFNR. S tim se nismo pomirili i o svemu smo obavestili najviše državne organe. Odgovor, međutim, još nismo dobili.

Na kraju, Jovan Nedeljković, predsednik upravnog odbora "Luke Novi Sad" - čije odluke poslovodstvo i radnici osporavaju - nije želeo bilo šta da komentariše!

Štrajk

Za ponedeljak smo zakazali štrajk, koji će trajati sve dok se naše preduzeće ne izvuče "ispod" Ministarstva ekonomije i ne dođe pod nadležnost Ministarstva za infrastrukturu, i dok se predstavnici Republike, kao akcionari, ne razreše dužnosti, a odluke ovih organa ne suspenduju - kaže Zvonimir Matković, predsednik sindikata "Luke Novi Sad".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik