Novo preduzeće bez starih obaveza

Bez autora
May 23 2010

Usvajanjem odluke o prijenosu vlasništva, titular Autotransportove imovine, procijenjene na 6.267.000 maraka, od jučer više nije Vlada RS već Općina Prijedor. Tako su odlučili odbornici lokalnog parlamenta, koji su jučer donijeli i odluku o formiranju Privrednog društva Autotransport. Lokalna zajednica za osnivački ulog novog Autotransporta osiguraće 20.000 maraka. Bilo je i nekih ranijih obećanja da će Vlada RS za početak rada ovog preduzeća uložiti 500.000 maraka. Ta odluka kasnije je poništena, a u međuvremenu nismo dobili informacije hoće li Vlada RS nekim sredstvima pomoći start novog Autotransporta. U svakom slučaju, riječ je o novom preduzeću koje nije pravni nasljednik bivšeg Autotransporta, pa samim tim i nema obaveza prema bivšim radnicima. U Odjelu za privredu očekuju da bi nakon okončanja stečajnog postupka u bivšem Autotransportu novo preduzeće s radom trebalo početi najkasnije tokom jula.

Novo preduzeće bez starih obavezaUsvajanjem odluke o prijenosu vlasništva, titular Autotransportove imovine, procijenjene na 6.267.000 maraka, od jučer više nije Vlada RS već Općina Prijedor.

Tako su odlučili odbornici lokalnog parlamenta, koji su jučer donijeli i odluku o formiranju Privrednog društva Autotransport.

Boro Vojvodić, načelnik Odjela za privredu u Općini Prijedor, jučer je naglasio da će lokalna zajednica za osnivački ulog novog Autotransporta osigurati 20.000 maraka.
 
- Bilo je i nekih ranijih obećanja da će Vlada RS za početak rada ovog preduzeća uložiti 500.000 maraka. Ta odluka kasnije je poništena, a u međuvremenu nismo dobili informacije hoće li Vlada RS nekim sredstvima pomoći start novog Autotransporta. U svakom slučaju, riječ je o novom preduzeću koje nije pravni nasljednik bivšeg Autotransporta, pa samim tim i nema obaveza prema bivšim radnicima - kazao je Vojvodić, uvjeren da će na javnom konkursu za posao bivši radnici zbog iskustva i znanja dobiti prioritet.

U Odjelu za privredu očekuju da bi nakon okončanja stečajnog postupka u bivšem Autotransportu novo preduzeće s radom trebalo početi najkasnije tokom jula.

Stečaj do kraja mjeseca

U bivšem prijedorskom preduzeću stečaj je nakon sedmodnevnog štrajka glađu radnika pokrenut 17. maja 2007. U to vrijeme u Autotransportu je bilo 180 radnika. Vlada RS kupila je ovo preduzeće za 3,2 miliona KM, nakon čega je radnicima povezan staž i iz Vladinog programa socijalnog zbrinjavanja isplaćeno im 772.000 maraka. Tokom stečaja, koji u bivšem Autotransportu treba biti okončan do kraja ovog mjeseca, bila su angažirana 62 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik