O uslovima prodaje "Saničana" krajem juna ili početkom jula

Bez autora
May 22 2024

Stečajni upravnik prijedorskog ribnjaka "Saničani" Mirko Marčeta izjavio je danas da bi Skupština akcionara, na kojoj će biti razmatrani uslovi prodaje ovog preduzeća, trebala da bude održana krajem juna ili početkom jula.

On je podsjetio da je Skupština akcionara donijela odluku o prodaji ribnjaka kao pravnog lica, da je odbor povjerilaca predložio uslove prodaje i da o tom prijedlogu konačnu odluku treba da donese skupština akcionara, nakon čega se raspisuje licitacija.

"Izmirili smo plate za prošlu godinu, a ove četiri nismo", rekao je Marčeta u Saničanima kod Prijedora.

On je dodao da je u toku prodaja oko 10.000 tona drvne sječke i oko 300 metara kubnih ogrevnog drveta, gdje se očekuje 156.000 KM prihoda i od čega bi trebalo da se namire davanja radnicima.

"Bila je jedna licitacija, nije se niko javio. Onda je odbor povjerilaca donio odluku da se smanji cijena za 10 odsto i sad se na drugoj licitaciji javilo jedno pravno lice koje je uplatilo taj depozit i koje će u roku od šest mjeseci da izveze to i da uplati", naveo je Marčeta, prenosi Srna.

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Aleksandar Šobot izjavio je da je ribnjački kompleks ogroman hidrotehnički objekat čiji kanali i nasipi imaju nekoliko desetina kilometara.

"Nažalost, nemamo pravu sliku u kakvom je to stanju i koliko može da izdrži i da zadovoljava standarde. Mi se kao lokalna zajednica nadamo da će svi koji su trenutno uključeni u rješavanje tog problema uložiti dodatne napore da se u što kraćem roku završe procedure da bi novi vlasnik mogao, prije svega, da sagleda stanje na terenu i da preuzme brigu o nasipima", rekao je Šobot.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Žarko Tubin ocijenio je da stečajni postupak u ribnjaku dugo traje, da su radnici već duži period bez ikakvih primanja i da takva situacija samo doprinosi daljem propadanju raspoložive infrastrukture.

Mještanin Saničana i odbornik SNSD-a u Skupštini grada Prijedora Nenad Gvozden pozvao je stečajnog upravnika da završi, kako je rekao, agoniju, podsjećajući da je stečajni postupak otvoren u martu 2021. godine.

"Da li je normalno u današnje vrijeme, kada svi znate da metar drveta košta 120 KM, da sječka iz ribnjaka Saničani ide za 14 maraka i 90 feninga po toni? Ja ne znam da li je to dobra namjera njegova (stečajnog upravnika)", izjavio je Gvozden.

On je najavio da će tražiti posebnu sjednicu Skupštine grada o ribnjaku Saničani.

Veljko Dragić, jedan je od pet radnika zaposlenih u ribnjaku na čuvanju imovine i praćenju protoka vode, rekao je da su posljednju platu dobili 31. decembra i da im nisu uplaćeni doprinosi za ovaj period.

Radnik Ljuban Vranješ rekao je da je imenovan za člana komisije koja će pratiti prodaju drvne mase, ali da je sječa počela, a da ga niko nije obavijestio, niti pozvao da prisustvuje vaganju.

Predstavnici gradske vlasti u Prijedoru u više navrata su od pokretanja stečaja izražavale interesovanje da ovo preduzeće kupi Vlada Republike Srpske i preda na upravljanje gradu.

Prijedorski ribnjak osnovala je 1903. godine porodica čeških doseljenika Burda i za 120 godina postojanja prošao je niz vlasničkih i organizacionih transformacija, a upravlja posjedom površine 1.367 hektara. Stečaj je otvoren u martu 2021. godine, a protiv većinskog vlasnika Radojice Ratkovca Okružno javno tužilaštvo Prijedor u februaru prošle godine podiglo je optužnicu zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju kojim je oštetio javne prihode za oko pola miliona maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik