Od devet planiranih preduzeća, prodate samo dionice UNIS-a

Bez autora
Jul 28 2010

Na prekjučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) usvojen je izvještaj o realizaciji plana privatizacije za prvih šest mjeseci. Izvještaj je, međutim, ostavio loš utisak, s obzirom na to da je od planiranih devet preduzeća s državnim kapitalom, na Sarajevskoj berzi prodato 216.000 dionica firme UNIS, čime je ostvaren prihod od 1.167.480 maraka. Kada je u pitanju UNIS, u prvom polugodištu nije obavljena prodaja 51 posto državnog kapitala ovog preduzeća putem metode neposredne pogodbe, baš kao ni prodaja 88 posto državnog kapitala mostarskog Aluminija. Nije prodato ni 67 posto kapitala Fabrike duhana Mostar, Hidrogradnje, Šipad Export-Importa i KTK Visoko. Također, nije prodato ni 51 posto kapitala Energoinvesta i Remontnog zavoda Travnik, a propao je i pokušaj prodaje 19,23 posto državnog kapitala Bosnalijeka putem Sarajevske berze...

Od devet planiranih preduzeća, prodate samo dionice UNIS-aNa prekjučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) usvojen je izvještaj o realizaciji plana privatizacije za prvih šest mjeseci.

Izvještaj je, međutim, ostavio loš utisak, s obzirom na to da je od planiranih devet preduzeća s državnim kapitalom, na Sarajevskoj berzi prodato 216.000 dionica firme UNIS, čime je ostvaren prihod od 1.167.480 maraka.

Pravo vrijeme

Kada je u pitanju UNIS, u prvom polugodištu nije obavljena prodaja 51 posto državnog kapitala ovog preduzeća putem metode neposredne pogodbe, baš kao ni prodaja 88 posto državnog kapitala mostarskog Aluminija. Nije prodato ni 67 posto kapitala Fabrike duhana Mostar, Hidrogradnje, Šipad Export-Importa i KTK Visoko.

Također, nije prodato ni 51 posto kapitala Energoinvesta i Remontnog zavoda Travnik, a propao je i pokušaj prodaje 19,23 posto državnog kapitala Bosnalijeka putem Sarajevske berze.

Napominjući da je u toku četvrti pokušaj prodaje FDM-a, zamjenik direktora APF-a Drago Vrbić kaže za "Avaz" da se čeka pravo vrijeme i za prodaju dionica Bosnalijeka.

Na konstataciju da će druga polovina godine za prodaju državnog kapitala, zbog predstojećih izbora, biti još nepovoljnija, Vrbić je kazao da ne mora biti tako. Ustanovio je da su privatizacijske aktivnosti u znatnoj stagnaciji.

Rukovodstva firmi

- Problemi se trebaju tražiti u odlučivanju Federalne vlade i njenom odobravanju metoda privatizacije. Mi tu služimo samo kao servis. Glavni uzroci leže u nepostizanju političke saglasnosti, a imamo, nažalost, i otpore u rukovodstvima preduzeća - ističe Vrbić.

On navodi da je, što se tiče APF-a, i dalje u planu prodaja devet spomenutih preduzeća, ali da će dinamiku prodaje određivati Federalna vlada.

Mala privatizacija

Kada je u pitanja mala privatizacija, APF je postigao kakve-takve rezultate. U pvih šest mjeseci potpisani su ugovori za prodaju četiri objekta ukupne vrijednosti 3.715.756 maraka. Obavljena je prodaja ekonomskih dvorišta Remontnog zavoda Travnik i Unis Pretisa Vogošća, zatim poslovnog prostora firme Šipad Export-Import, kao i hale Remontnog zavoda Travnik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik