Određeno novo ročište za prodaju imovine "Agrokomerca"

Bez autora
Nov 12 2023

Općinski sud u Cazinu zakazao je novo ročište za prodaju imovine kompanije "Agrokomerc" iz Velike Kladuše za 14. decembar ove godine, nakon što na prethodna dva ročišta nije bilo zainteresovanih kupaca. Posljednje takvo ročište održano je u protekli četvrtak pred pomenutim sudom.

Predmet prodaje su poslovna zgrada kompanije i proizvodni pogon za preradu mesa u naselju Pjanići nadomak Cazina, a vrijednost imovine procijenjena je na 35,1 milion maraka.

Ekonomisti kažu kako se obično na prvih nekoliko ročišta interesenti na prijavljuju ili odustaju od kupovine, kako bi je kasnije mogli kupiti po nižoj cijeni. Tako se imovina na posljednjem ročištu nije mogla prodati ispod jedne trećine njene vrijednosti, dok je na prvom ročištu donji prag bio jedna polovina spomenute vrijednosti.

Na narednom ročištu imovina se neće moći prodavati ispod jedne četvrtine procijenjene vrijednosti. Predmet prodaje je poslovna zgrada u privredi površine oko 32.000 kvadratnih metara i zemljište uz zgradu površine oko 80.000 kvadratnih metara. Također prodaje se i proizvodni pogon mesne industrije čija površina iznosi oko 29.000 kvadratnih metara, a sve nekretnine su upisane kao isključivo vlasništvo "Agrokomerca".

Prodaja nekretnina je pokrenuta na zahtjev većeg broja fizičkih i pravnih lica, a radi naplate potraživanja. Na ovaj način nastavlja se rasprodaja imovine "Agrokomerca", a tokom proteklih godina, zbog ogromnih dugovanja prema potražiocima i utuživanja od strane povjerilaca, rasprodani su brojni objekti koji su bili srce ove prehrambene industrije. Tako je prije dvije godine prodata i poslovno-upravna zgrada u samom centru Velike Kladuše, inače jedan od simbola "Agrokomerca" i ove općine.

Najveći dio respektabilne imovine ranije je prodat kompaniji "AC Food" iz Sarajeva, koja posluje u sastavu AS holdinga, a u tom paketu prodate su i licence za mnoge od prehrambenih brendova po kojima je "Agrokomerc" bio poznat. U poslijeratnom periodu preduzeće se nalazi u vlasništvu Vlade Federacije BiH, a ukupna dugovanja ranije su procijenjena na  preko 135 miliona maraka, s tim da se gotovo polovina dugova odnosi na neisplaćene plate zaposlenima te obaveze prema državi. Poreska uprava FBiH nedavno je objavila listu najvećih poreskih dužnika u ovome entitetu, a "Agrokomerc" se nalazi na 12. mjestu sa dugovanjima od oko 38 miliona maraka. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik