Perutnina Ptuj odustala od kupovine Agroživa

Slovenačka kompanija Perutnina Ptuj saopštila je danas da je odustala od kupovine srpkog proizvođača živinskog mesa Agroživ, iz Žitišta. Ocenili su da na osnovu poslovnog potencijala kompanije Agroživ zajedno s njenim robnim markama i postignutim tržišnim učešćem sa kupovinom u ovom trenutku ne bi dobili očekivano. Slovenačka firma će nastaviti da razvija sopstvene prerađivačke kapacitete u Srbiji, gde od kupovine kompanije Topiko iz Bačke Topole 2007. godine ima kompletan sistem prerade hrane. U razvoj Topika su investirali više od 40 miliona evra i znatno povećali preradu, tako da u Srbiji proizvode po planiranim količinama i kvalitetu. Udeo Agroživa na domaćem tržištu je oko 30 odsto, a kompanija ima potencijal za godišnji obrt od 30 do 40 miliona evra.

Perutnina Ptuj odustala od kupovine AgroživaSlovenačka kompanija Perutnina Ptuj saopštila je danas da je odustala od kupovine srpkog proizvođača živinskog mesa Agroživ, iz Žitišta.

"Ocenili smo da na osnovu poslovnog potencijala kompanije Agroživ zajedno s njenim robnim markama i postignutim tržišnim učešćem sa kupovinom u ovom trenutku ne bismo dobili očekivano", navela je Perutnina Ptuj.

Slovenačka firma je navela da će nastaviti da razvija sopstvene prerađivačke kapacitete u Srbiji, gde od kupovine kompanije Topiko iz Bačke Topole 2007. godine ima kompletan sistem prerade hrane.

"U razvoj Topika smo investirali više od 40 miliona evra i znatno povećali preradu, tako da u Srbiji proizvodimo po planiranim količinama i kvalitetu", navodi se u saopštenju.

Hrvatski ekonomski portal Sibiz (www.seebiz.eu) objavio je da je jedinu ponudu za preuzimanje Agroživa dostavilo Javno preduzeće Srbijagas.

Prema rečima ministra trgovine Srbije Slobodana Milosavljevića, udeo Agroživa na domaćem tržištu je oko 30 odsto, a kompanija ima potencijal za godišnji obrt od 30 do 40 miliona evra.

Preduzeće Agroživ, koje je u stečajnom postupku već dve godine, ima oko hiljadu zaposlenih. U 2008. je preduzeće imalo poslovni prihod od 53 miliona evra, a u 2007. godini više od 120 miliona.

Dugovi Agroživa danas dostižu 1,5 milijardi dinara (gotovo 14 miliona evra).

Prema proceni stečajnog upravnika Stevana Moldavije, aktiva Agroživa vredi oko 3,7 milijardi dinara (35,4 miliona evra).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik