Ponude samo za tri brodogradilišta

Bez autora
May 19 2010

U HFP-u su otvorene 4 ponude za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta u većinskom državnom vlasništvu. Riječ je o dvjema ponudama za Brodotrogir te po jednoj ponudi za 3. maj i Brodograđevnu industriju Split. Ponude za Brodotrogir dale su tvrtke More Trogir i Jadranska ulaganja. Za riječki 3. maj ponudu je predao Crown Investment u ime austrijske kompanije A-tec, a za Brodograđevnu industriju Split ponudu je dala tvrtka DIV iz Samobora. Sve ponude osim one samoborskog DIV-a nude cijenu od jedne kune za ponuđene udjele, a DIV nudi 3,7 milijuna kuna. Povjerenstvo za otvaranje ponuda danas nije razmatralo valjanost ponuda, koje će HFP analizirati i u roku od 15 dana analizu dostaviti Ministarstvu gospodarstva. Ministarstvo će zatim zajedno sa upravama brodogradilišta i predstavnicima sindikata analizirati ponude i predložiti odluke Vladi.

Ponude samo za tri brodogradilištaU HFP-u su otvorene 4 ponude za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta u većinskom državnom vlasništvu. Riječ je o dvjema ponudama za Brodotrogir te po jednoj ponudi za 3. maj i Brodograđevnu industriju Split.

Ponude za Brodotrogir dale su tvrtke More Trogir i Jadranska ulaganja. Za riječki 3. maj ponudu je predao Crown Investment u ime austrijske kompanije A-tec, a za Brodograđevnu industriju Split ponudu je dala tvrtka DIV iz Samobora.

Sve ponude osim one samoborskog DIV-a nude cijenu od jedne kune za ponuđene udjele, a DIV nudi 3,7 milijuna kuna. Povjerenstvo za otvaranje ponuda danas nije razmatralo valjanost ponuda, koje će HFP analizirati i u roku od 15 dana analizu dostaviti Ministarstvu gospodarstva. Ministarstvo će zatim zajedno sa upravama brodogradilišta i predstavnicima sindikata analizirati ponude i predložiti odluke Vladi.

Ponude za najvruće krumpire - plan B za ostale


Zadovoljan sam što su ponude stigle za tri brodogradilišta koja su 'najvrući krumpiri', izjavio je Hini predsjednik HUS-a Ozren Matijašević. Očekuje i da Ministarstvo gospodarstva nastavi rad na tzv. planu B kojim bi se osigurao nastavak poslovanja brodogradilišta koja nemaju kupce. Zadovoljni smo jer je državni tajnik Ruđer Friganović ponovio da je za Vladu stečaj brodogradilišta neprihvatljiv pa će nastaviti raditi na programu njihova restrukturiranja, kazao je v. d. predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragičević.

Povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u pulskom brodogradilištu Uljanik Rajko Kutlača ocijenio je očekivanim ishod drugog natječaja. To što niti jedna ponuda nije stigla za Uljanik bilo je za očekivati jer cijena koja iznosi više od 397 milijuna kuna s obzirom na krizu za naše je prilike ipak prevelika, kazao je. Za razliku od drugih brodogradilišta Uljanik nije u opasnosti od stečaja jer može i dalje poslovati, dok druga brodogradilišta čekaju političku odluku, dodao je. Direktor zajedničkih poslova Uljanika Hrvoje Markulinčić nije htio komentirati rezultat natječaja.

Povjerenik SMH-a u 3. maju Juraj Šoljić kazao je da od tvrtke A-tec očekuje da potpiše socijalni sporazum sa sindikatima prije odluke o prihvaćanju ili odbijanju ponude. Šoljić je kazao da bi A-tec time trebao jamčiti osiguranje nastavka brodograđevne djelatnosti u 3. maju te očuvanje radnih mjesta. Predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan izjavio je na konferenciji za novinare da je A-tec ozbiljna i reprezentativna tvrtka. Dodao je da Uprava s njima nije imala izravne kontakte, ali da u pričuvi ima svoj plan preustroja koji je sinoć dostavljen Vladi.

Nenad Miškulin, predsjednik Sindikata brodogradilišta Kraljevica, za koje nije stigla ni jedna ponuda, rekao je da sindikat sada očekuje da se Vlada očituje o pravcima rješavanja budućnosti kraljevičkog brodogradilišta. Sindikat očekuje da se i njih pozove kako bi se razgovaralo o sudbini ove tvrtke. Primarni interes sindikata je očuvanje zaposlenosti te sprečavanje proglašavanja stečaja, kazao je.

Bruxelles otvoren za holding škverova?

U drugom krugu privatizacije država po posebnim uvjetima, za jednu kunu, prodaje većinske udjele u četiri brodogradilišta - 83,32% dionica u riječkom 3. maju, 95,24% dionica u Brodotrogiru, 99,54% dionica u Kraljevici i 99,78% dionica u Brodograđevnoj industriji Split. Po nominalnoj cijeni prodaju se udjeli u dva brodogradilišta - poslovni udjel koji čini sto posto temeljnog kapitala Brodosplit-Brodogradilišta specijalnih objekata po početnoj cijeni 18,16 milijuna kuna te većinski udjel od 59,25 posto pulskog Uljanika za koji je početna cijena 397,49 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik