Pregovori o kupovini FDM-a Mostar: Nijemci za kapital ponudili 10.000 KM

Bez autora
Apr 29 2010

Početak pregovora komisije Agencije za privatizaciju FBiH (APF) sa njemačkom kompanijom Beauty Case, potencijalnim kupcem Fabrike duhana Mostar, najavljen je za danas u sjedištu APF-a u Sarajevu. Pregovori, koji su bili zakazani za prošli četvrtak, nisu mogli biti održani zbog masovnih protesta ispred zgrade Vlade FBiH. Tražit će od kupca da poboljša ponudu za kupovinu 67 posto kapitala mostarske Fabrike. S obzirom na to da je metoda prodaje FDM-a neposredna pogodba, moguće je da sa njima obavimo nekoliko razgovora tokom kojih će se iskristalizirati prijedlozi, između ostalog i o poboljšavanju ponude. Kada se bude zauzeo stav da je to neka konačna ponuda, onda će APF odlučiti hoće li je prihvatiti ili ne. Njemačka firma ponudila je svega 10.000 KM za kapital FDM-a. To u APF-u ocjenjuju niskom ponudom iako postoje objektivne informacije da je kapital mostarske Fabrike izuzetno nizak. Kada je riječ o investicijama, Nijemci su APF-u ponudili 5,6 miliona KM, što je, kako nam je rečeno, iznos o kojem se, također, mora razgovarati. Inače, predstavnici Beauty Casea GmbH već su obišli pogone mostarske Fabrike, snimili postojeće stanje i rekonstruirali ga za svoju dokumentaciju.

Pregovori o kupovini FDM-a Mostar: Nijemci za kapital ponudili 10.000 KMPočetak pregovora komisije Agencije za privatizaciju FBiH (APF) sa njemačkom kompanijom Beauty Case, potencijalnim kupcem Fabrike duhana Mostar, najavljen je za danas u sjedištu APF-a u Sarajevu.

Postojeće stanje


Kako nam je potvrdio pomoćnik direktora Agencije Hamdija Kulović, pregovori, koji su bili zakazani za prošli četvrtak, nisu mogli biti održani zbog masovnih protesta ispred zgrade Vlade FBiH.

- Tražit ćemo od kupca da poboljša ponudu za kupovinu 67 posto kapitala mostarske Fabrike. S obzirom na to da je metoda prodaje FDM-a neposredna pogodba, moguće je da sa njima obavimo nekoliko razgovora tokom kojih će se iskristalizirati prijedlozi, između ostalog i o poboljšavanju ponude. Kada se bude zauzeo stav da je to neka konačna ponuda, onda će APF odlučiti hoće li je prihvatiti ili ne - kaže Kulović za "Avaz".

Kako nezvanično saznajemo, njemačka firma ponudila je svega 10.000 KM za kapital FDM-a. To u APF-u ocjenjuju niskom ponudom iako postoje objektivne informacije da je kapital mostarske Fabrike izuzetno nizak.

Kada je riječ o investicijama, Nijemci su APF-u ponudili 5,6 miliona KM, što je, kako nam je rečeno, iznos o kojem se, također, mora razgovarati. Inače, predstavnici Beauty Casea GmbH već su obišli pogone mostarske Fabrike, snimili postojeće stanje i rekonstruirali ga za svoju dokumentaciju.

Blokirani računi


Saznajemo i da su održali nekoliko sastanka sa sindikatima radnika, koji su već drugu godinu zaredom u agoniji, jer Fabrika ne radi, a njeni računi su blokirani.

Kako smo ranije pisali, Beauty Case GmbH djeluje unutar multinacionalne kompanije Global Traders iz Holandije, velikog svjetskog proizvođača i distributera cigareta. Njemačka firma bavi se prodajom i distribucijom kućnih proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik