Privatizacija kao prodaja tuđeg

Bez autora
Nov 01 2010

Na aukciji u Agenciji za privatizaciju u Beogradu, novosadski „Zvezda film“ prodat je po početnoj ceni od 4.170.000 dinara, petrovaradinskom preduzeću „Akvatilus grup“, koje se bavi čišćenjem zgrada, a koje je registrovano i za spoljnotrgovinski promet. U sastavu „Zvezda filma“ nalaze se bioskop „Reks“ u Tanurdžićevoj palati, u Ulici Modene, Mala sala bioskopa „Arena“ na Bulevaru Mihajla Pupina i Narodni bioskop u Futogu. Novi vlasnik u obavezi je da zadrži delatnost dve godine, ukoliko ugovorom ne bude predviđeno drugačije, a obavezan je i da uloži 7.251.000 u ovo preduzeće. I pored toga što su Udruženje građana za povraćaj nacionalizovane imovine, porodica Tanurdžić, njihov pravni zastupnik Srđan Dobrosavljev i Srpski pokret obnove, pre sedam dana skrenuli pažnju na to da se privatizacijom „Zvezda filma“ prodaje i deo imovine koji pripada jednoj od nekada najbogatijih porodica u Vojvodini, Agencija za privatizaciju je, po ko zna koji put, preprodala nešto što predstavlja nečiju dedovinu i što treba da bude predmet denacionalizacije...

Privatizacija kao prodaja tuđegNa aukciji u Agenciji za privatizaciju u Beogradu, novosadski „Zvezda film“ prodat je po početnoj ceni od 4.170.000 dinara, petrovaradinskom preduzeću „Akvatilus grup“, koje se bavi čišćenjem zgrada, a koje je registrovano i za spoljnotrgovinski promet.

U sastavu „Zvezda filma“ nalaze se bioskop „Reks“ u Tanurdžićevoj palati, u Ulici Modene, Mala sala bioskopa „Arena“ na Bulevaru Mihajla Pupina i Narodni bioskop u Futogu. Novi vlasnik u obavezi je da zadrži delatnost dve godine, ukoliko ugovorom ne bude predviđeno drugačije, a obavezan je i da uloži 7.251.000 u ovo preduzeće.

- I pored toga što su Udruženje građana za povraćaj nacionalizovane imovine, porodica Tanurdžić, njihov pravni zastupnik Srđan Dobrosavljev i Srpski pokret obnove, pre sedam dana skrenuli pažnju na to da se privatizacijom „Zvezda filma“ prodaje i deo imovine koji pripada jednoj od nekada najbogatijih porodica u Vojvodini, Agencija za privatizaciju je, po ko zna koji put, preprodala nešto što predstavlja nečiju dedovinu i što treba da bude predmet denacionalizacije. Naime, na aukciji Agencije za privatizaciju u Beogradu, preduzeću iz Petrovaradina „Akvatilus grup“, koje se inače bavi čišćenjem zgrada i spoljnotrgovinskim prometom koga, uzgred budi rečeno, od osnivanja firme nije ni bilo, „Zvezda film“ je prodat po početnoj ceni - rekao je Ivan Nožinić, portparol Pokrajinskog odbora SPO.

On je naglasio da je stav PO SPO da je time Agencija za privatizaciju i pored Uredbe o zabrani prodaje nacionalizovane imovine, još jednom prekršila zakon, a istovremeno i nastavila ponižavanje porodica čija je imovina oteta posle Drugog svetskog rata. U ovom slučaju radi se o prostoru nekadašnjeg bioskopa „Reks“ koji ne postoji praktično već 20 godina, što predstavlja i obmanu „novog“ vlasnika, jer bioskop „Reks“ su još pre dve decenije zamenili poslovni prostori.

- PO SPO još jednom javno iskazuje svoj zahtev da se prekine sa prodajom tuđe imovine i da se hitno donese Zakon o restituciji, koji predstavlja jedan od osnovnih uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju. Naše mišljenje o toj temi je jasno - ko nije za donošenje zakona o restituciji, nije ni za ulazak Srbije u EU. Sve priče o kandidaturi Srbije uz istovremenu rasprodaju nacionalizovane imovine, predstavljaju licemerje i jeftin marketing - kaže Nožinić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik