Privatizovana samo dva preduzeća

Bez autora
Nov 01 2012

U Republici Srpskoj u ovoj godini privatizovana su samo dva preduzeća i to "Fabrika vijaka" u Mrkonjić Gradu i "Društveni standard Čajavec" iz Banjaluke. Privatizacija ovih preduzeća izvršena je metodom prodaje akcija na berzi. Kao jedan od razloga slabog interesa investitora za privatizaciju preduzeća u RS, u IRB-u navode ekonomsku krizu koja se negativno reflektovala kako na globalno, tako i na domaće investiciono raspoloženje. U takvim okolnostima, potencijalni domaći i strani investitori su prolongirali svoja ulaganja, što se, u krajnjoj instanci, negativno reflektovalo i na ostvarene rezultate u domenu privatizacije u RS. O ovome svjedoči i veoma nizak nivo prometa na Banjalučkoj berzi posljednjih godina. Jedan od razloga slabog interesa je i neatraktivnost ponuđenih preduzeća, ali i uspostavljene vlasničke strukture u neprivatizovanim preduzećima koje nisu spremne za kupovinu akcija po ponuđenim cijenama.

Privatizovana samo dva preduzećaU Republici Srpskoj u ovoj godini privatizovana su samo dva preduzeća i to "Fabrika vijaka" u Mrkonjić Gradu i "Društveni standard Čajavec" iz Banjaluke, podaci su Investiciono-razvojne banke RS.

Privatizacija ovih preduzeća izvršena je metodom prodaje akcija na berzi. Kao jedan od razloga slabog interesa investitora za privatizaciju preduzeća u RS, u IRB-u navode ekonomsku krizu koja se, kako kažu, negativno reflektovala kako na globalno, tako i na domaće investiciono raspoloženje.

- U takvim okolnostima, potencijalni domaći i strani investitori su prolongirali svoja ulaganja, što se, u krajnjoj instanci, negativno reflektovalo i na ostvarene rezultate u domenu privatizacije u RS. O ovome svjedoči i veoma nizak nivo prometa na Banjalučkoj berzi posljednjih godina - istakli su u ovoj banci.

Dodali su da je jedan od razloga slabog interesa i neatraktivnost ponuđenih preduzeća, ali i uspostavljene vlasničke strukture u neprivatizovanim preduzećima koje nisu spremne za kupovinu akcija po ponuđenim cijenama.

- S obzirom na to da drže kontrolne pakete akcija, te vlasničke strukture utiču na izostanak konkurencije za njih - naglasili su u IRB-u.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Aleksandar Stojanović kaže da je priča o privatizaciji u RS završena, jer su preduzeća koja su bila atraktivna odavno kupljena.

- Mi smo posljednji od svih zemalja u tranziciji uradili privatizaciju, a imali smo najlošiji koncept jer nije dao većinsko vlasništvo onome ko kupuje, a ni investicioni fondovi, koji su kupovali naše akcije, nisu bili zainteresovani za to da preduzeća rastu i da dobijaju dividendu - naglasio je Stojanović.

On je istakao da se privatizacija koja je urađena u RS svela na to da su oni koji su kupili 30 odsto kapitala, na kraju postali većinski vlasnici i upropastili osnovnu proizvodnu djelatnost.
Plan

U IRB-u ističu da je planom privatizacije za ovu godinu predviđeno ažuriranje i izrada posebnih privatizacionih programa za devet strateških preduzeća, prodaja državnog kapitala u osam preduzeća koja je Vlada RS osnovala na imovini kupljenoj u postupku stečaja, nakon što se obave neophodne pripreme za to u smislu definisanja konkretnog metoda privatizacije i završi registracija u nadležnim registrima.

- Planirana je i prodaja državnog kapitala u tri zatvorena akcionarska društva u kojima je država stoodstotni vlasnik i u jednom društvu sa ograničenom odgovornošću, metodom tendera, kao i prodaja državnog kapitala 29 preduzeća putem berze - naveli su u IRB-u.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik