Prodaja Prve banke?

Bez autora
May 11 2011

Prodaju Prve banke ugovara njen najveći pojedinačni vlasnik Aleksandar Aco Đukanović sa ruskim bankarom Vladimirom Aleksandrovičem Antonovom. Ti su pregovori bili poticaj kupcima akcija Prve banke u posljednjoj dokapitalizaciji da nabave dionice, od kojih očekuju dobru zaradu. Podsjećaju da je u toj dokapitalizaciji učestvovala Elektroprivreda, ali i pojedini direktori lokalnih medija, poslanici i političari u penziji. Porodica Đukanović nakon te dokapitalizacije ima oko 40 odsto udjela u Prvoj banci, od čega Aco ima 37 odsto, bivši premijer Milo Đukanović oko 2,5 odsto, a njihova sestra Ana Kolarević manje od jednog procenta vlasništva. Antonov planira da u ovu transakciju, kako piše list, uđe preko litvanske Krajbanke, koja je dio konzorcijuma većinskog vlasnika Marine Bar. Za okončanje pregovora koji se vode već nekoliko mjeseci potrebno je mišljenje Svjetske banke o stanju u Prvoj.

Prodaja Prve banke?Prodaju Prve banke ugovara njen najveći pojedinačni vlasnik Aleksandar Aco Đukanović sa ruskim bankarom Vladimirom Aleksandrovičem Antonovom, saznaje„ Dan" iz više izvora.

Ti su pregovori bili poticaj kupcima akcija Prve banke u posljednjoj dokapitalizaciji da nabave dionice, od kojih očekuju dobru zaradu. Podsjećaju da je u toj dokapitalizaciji učestvovala Elektroprivreda, ali i pojedini direktori lokalnih medija, poslanici i političari u penziji. Porodica Đukanović nakon te dokapitalizacije ima oko 40 odsto udjela u Prvoj banci, od čega Aco ima 37 odsto, bivši premijer Milo Đukanović oko 2,5 odsto, a njihova sestra Ana Kolarević manje od jednog procenta vlasništva.

Antonov planira da u ovu transakciju, kako piše list, uđe preko litvanske Krajbanke, koja je dio konzorcijuma većinskog vlasnika Marine Bar. Za okončanje pregovora koji se vode već nekoliko mjeseci potrebno je mišljenje Svjetske banke o stanju u Prvoj.

Đukanovićeva banka je sredinom prošle sedmice dostavila Centralnoj banci podatke o stanju kapitala, likvidnosti i solventnosti, koji su proslijeđeni Svjetskoj banci.

Krajbanka iz Rige osnovana je 1924. godine kao poštanska štedionica, a njena privatizacija je trajala od 1997. do 2003, kad je preuzela Soras banka, u kojoj Antonov ima 53,2 odsto kapitala. Krajbanka se kotira na njujorškom Nasdaku. Obje banke posluju u sastavu Konvers bankarske grupe, čije je sjedište u Moskvi. Domaćoj javnosti je Konvers bankarska grupa, u kojoj je Antonov predsjednik, poznata i po tome što je krajem 2007. godine tražila licencu od Centralne banke za poslovanje u Crnoj Gori. CBCG nikad nije saopštila šta je bilo s tim zahtjevom.

Dvije godine ranije Konvers banka je trebalo da za 24,7 miliona eura kupi 66,67 odsto Kulske banke u Srbiji, koja je inače privatno vlasništvo. Akvizicija je propala jer je tadašnji guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, koji je inače blizak bivšem guverneru CBCG Ljubiši Krgoviću, nije dozvolio, uz obrazloženje da je rejting Konvers grupe BB minus nedovoljan za tamošnje standarde, koji podrazumijevaju najmanje BBB. Dvije godine kasnije, Vrhovni sud Srbije je procijenio da Jelašić nije bio u pravu, ali je bilo kasno, jer je Kulska banka već prodata mađarskoj OTP banci za 118,6 miliona eura. U to vrijeme OTP je kupila i Crnogorsku komercijalnu banku za 115 miliona eura. Kako je Aco Đukanović od te transakcije zaradio deset miliona eura, to je bio početni kapital za akviziciju Prve, tadašnje Nikšićke banke.

List dalje navodi da je Antonov krajem aprila ove godine uspio da se opere od optužbi za pranje novca, zbog kojih se lani morao povući iz holandskog Spajkera, proizvođača luksuznih sportskih automobila, u kojem je Snoras banka 2007. kupila 30 odsto akcija. Spajker je, naime, morao da dobije dozvolu švedskog kreditnog biroa za ovu akviziciju, jer je Švedska garantovala 400 miliona eura kredita tom proizvođaču. U četvrtak su švedski kreditni biro i Dženeral motors saopštili da nemaju prigovora da Antonov preuzme akcije u Spajkeru i Saabu, koji je holandska firma kupila za 400 miliona eura od Dženeral motorsa u januaru prošle godine i spasila ga od propasti. Pri kraju je i Antonovljevo preuzimanje britanskog drugoligaša Portsmuta. Utvrđeno je, navodi Rojters, da Antonov i Konvers nijesu predmet istrage u SAD, Britaniji ili Rusiji.

Milioner iz Uzbekistana

Antonov (36) profesionalni bankar, rođen je u Uzbekistanu, a diplomirao je ekonomiju na Akademiji „Plehanov" i moskovskoj Ekonomskoj školi. Sa ličnim bogatstvom od 300 miliona dolara. zauzima 182 mjesto na listi ruskih bogataša. U bankarstvo je ušao 1998 godine. Trenutno je predsjedavajući ruske Konvors grupe, čija je aktiva krajem prošle godine bila sedam milijadi dolara, Soras banke, pete po veličini u Litvaniji. sa aktivom od 3,2 milijarde dolara na kraju 2010, a preko nje kontroliše Krajbanku, koja je prošlu godinu završila sa 1,32 milijarde dolara aktive.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik