Prodaja Sanotafa javnim prikupljanjem ponuda

Bez autora
May 11 2010

Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je prije nekoliko dana odluku da se državni kapital firme Sanotaf iz Ključa u 100-postotnom iznosu privatizira metodom javnog prikupljanja ponuda. Predmet privatizacije je kapital vrijedan 3.847.259 KM, a odluku o početnoj bilansi Sanotafa od 30. septembra 2009.godine potpisao je predsjednik Nadzornog odbora Almir Pervić. Menadžment Sanotafa dostavio je Agenciji za privatizaciju USK i program privatizacije, prateću dokumentaciju i odluke organa. Prodaja 100 posto kapitala Sanotafa izvršit će se plaćanjem u gotovini. Prijeratna Fabrika tafting tepiha u Ključu izgrađena je 1976. godine i radila je sve do rata sa 146 radnika. Prvo je bila u sastavu banjalučkog Incela, a potom dio Tvornice ćilima Sarajevo da bi se uoči rata razdružila i postala samostalan pravni subjekt.

Prodaja Sanotafa javnim prikupljanjem ponudaVlada Unsko-sanskog kantona donijela je prije nekoliko dana odluku da se državni kapital firme Sanotaf iz Ključa u 100-postotnom iznosu privatizira metodom javnog prikupljanja ponuda.

Samostalan subjekt

Predmet privatizacije je kapital vrijedan 3.847.259 KM, a odluku o početnoj bilansi Sanotafa od 30. septembra 2009.godine potpisao je predsjednik Nadzornog odbora Almir Pervić. Menadžment Sanotafa dostavio je Agenciji za privatizaciju USK i program privatizacije, prateću dokumentaciju i odluke organa. Prodaja 100 posto kapitala Sanotafa izvršit će se plaćanjem u gotovini.

Prijeratna Fabrika tafting tepiha u Ključu izgrađena je 1976. godine i radila je sve do rata sa 146 radnika.
Prvo je bila u sastavu banjalučkog Incela, a potom dio Tvornice ćilima Sarajevo da bi se uoči rata razdružila i postala samostalan pravni subjekt.

Oporavak firme


Danas je teško govoriti o oporavku Sanotafa u uvjetima ekonomske krize, izgubljenogtržišta, snažne konkurencije i zastarele tehološke linije. Sanotaf, pored građevinskih objekata u Zgonu kod Ključa, zemljišta, mašinske opreme i ostale infrastrukture, posjeduje i dva poslovna prostora u Jajcu od 113,70 i u Tuzli od 158,46 kvadratnih metara.Od nekadašnjih 146 radnika pedesetak ih je nakon rata iskoristilo član 143. Zakona o radu i zatražilo uspostavljanje
radnopravnog statusa.

Samo jedan zaposlenik


Sanotaf trenutno ima svega jednog zaposlenog, vršioca dužnosti direktora Junuza Dedića. Ovim privrednim
društvom upravlja Nadzorni odbor, koji je imenovala Skupština društva, na čelu sa predsjednikom Almirom Pervićem.

Čuvanje i zaštitu imovine Sanotafa, osim direktora Dedića, vrši još nekoliko prijeratnih uposlenika firme

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik