Prodaja Telekoma doneće otpuštanja

Bez autora
Jun 14 2010

Prodaja Telekoma će izazvati pad proizvodnje i otpuštanje radnika u srpskim kompanijama koje rade za to telekomunikaciono preduzeće. Prodaja Telekoma će biti veliki udarac za informaciono-komunikaicionu industriju u Srbiji.Telekom ima ogroman prihod, a kad ga neka strana firma kupi, može se očekivati da veliki deo prihoda ode u inostranstvo jer će ta firma kupovati softver i opremu od svojih dobavljača. Potencijalni kupac kompanije Telekoma Srbije neće imati konkurenciju na telekomunikacionom tržištu u Srbiji i zbog toga će moći da proizvoljno diže cene, proizvoljno da ulaže u dalji razvoj infrastrukture.

Prodaja Telekoma doneće otpuštanjaProdaja Telekoma će izazvati pad proizvodnje i otpuštanje radnika u srpskim kompanijama koje rade za to telekomunikaciono preduzeće, kaže Aleksandra Smiljanić.

Smiljanić, bivša ministarka telekomunikacija Srbije, dodaje da će "prodaja Telekoma biti veliki udarac za informaciono-komunikaicionu industriju u Srbiji".

Kako je objasnila, Telekom ima ogroman prihod, a kad ga neka strana firma kupi, može se očekivati da veliki deo prihoda ode u inostranstvo jer će ta firma kupovati softver i opremu od svojih dobavljača.

Potencijalni kupac kompanije Telekoma Srbije neće imati konkurenciju na telekomunikacionom tržištu u Srbiji i zbog toga će moći da proizvoljno diže cene, proizvoljno da ulaže u dalji razvoj infrastrukture, kaže ona i dodaje da ''Telekom upravlja celokupnom fiksnom telekomunikacionom infrastrukturom u Srbiji, kroz koju se ne prenosi samo fiksni telefonski saobraćaj, već i mobilni i Internet saobraćaj''.

"Ako Dojče telekom bude kupac, Telekom Srbija će u budućnosti kupovati proizvode nemačkih firmi, što znači da će u Srbiji opasti proizvodnja i da će biti otpuštanja radnika u tom pratećim industrijama", rekla je Smiljanić.

Prema njenim rečima, za ponovnu izgradnju jedne takve mreže potrebno je mnogo vremena i novca, prema tome kupac ne bi bio pod pritiskom konkurencije da pruži usluge dovoljno visokog kvaliteta.

''U zemljama regiona koje su prodale svoje operatore, Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, zvanični podaci pokazuju da su cene telekomunikacionih usluga mnogo više nego u Srbiji, investicije su niže, a otpušten je veliki broj radnika, ne zato što su bili višak nego da bi kupac smanjio troškove i povećao profit'', navela je Smiljanić.

Ona je navela da očekuje da će za kupovinu akcija Telekoma biti više zainteresovanih kupaca, ali da kao najverovatnijeg kupca vidi Dojče telekom. Smiljanić je ponovila da je Siti grupa, jedini kandidat za privatizacionog savetnika za Telekom u sukobu interesa jer već radi za Dojče telekom.

Kako je rekla, izjava ministarke za telekomunikacije Jasne Matić da Siti grupa nije u sukobu interesa je "veoma zabrinjavajuća" i pokazuje da funkcioneri ne vode računa o državnom interesu.

Vlada Srbije je u martu odlučila da proda deo akcija Telekoma Srbije, a u toku je izbor privatizacionog savetnika, gde je jedinu ponudu dostavila Siti grupa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik