Prodaja Uljanika na licitaciji 8. svibnja, dva kandidata za kupnju

Bez autora
May 07 2023

Licitacija 54,77 posto udjela Uljanik Brodogradilišta 1856 u stečaju održat će se u ponedjeljak 8. svibnja, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da su interes do sada iskazali češki CE Industries i turski Imza Marine.

Kako je odlučila Skupština vjerovnika Uljanika, početna cijena je 20,5 milijuna eura, što je iznos dostatan za podmirenje potraživanja radnika. Licitacija će se održati nakon što je stečajni upravitelj Loris Rak predložio, a Skupština vjerovnika usvojila odustajanje od prodaje putem javnog prikupljanja ponuda te je predložio ovaj model.

Dosad su se kao zainteresirani kupci pojavili češki CE Industries, koji je prošlu jesen dao ponudu, te turska tvrtka Imza Marine. CE Industries, tvrtka Jaroslava Strnada, preuzela je prošle godine Đuru Đakovića. Međutim, kako se taj holding dijelom bavi i proizvodnjom oružja, u dijelu pulske javnosti u posljednjih mjesec dana sve se glasnije govori o mogućnosti proizvodnje oružja u samom središtu Pule.

S druge strane, već se otprije nagađalo i o izmjeni prostornih planova kako bi se na prostoru nekadašnjeg Uljanika sagradili objekti namijenjeni turističkoj djelatnosti.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić naglašava kako se radi o previše ozbiljnoj temi da bi donosili zaključke temeljem glasina. Dodaje kako formalno Grad Pula nije dio postupka prodaje Uljanika.

“No, radi se o vrlo važnoj temi za Pulu, zanima nas i imamo svoj stav. Važno nam je da dođe ozbiljan investitor koji će očuvati brodogradnju, vratiti dugovanja, konsolidirati poslovanje i zaposliti velik broj ljudi. Za koje će sve industrije proizvoditi, to nam je manje bitno dok god je osnova brodogradnja i sve što rade bude u skladu s prostornim planovima, zaštitom okoliša i sigurnosti građana”, ističe gradonačelnik Zoričić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik