Prodaje se "Mond"

Bez autora
Jun 30 2010

Rukovodstvo francuskog dnevnog Mond prihvatio je ponudu za preuzimanje većinskog paketa akcija lista, vrednu 110 miliona evra.To će omogućiti da poznatom dnevniku da izbegne bankrot. Uprkos činjenici da se i francuski predsednik Nikola Sarkozi protivio prodaji čuvenog dnevnika, čelnici Monda prihvatili su ponudu grupe investitora, koju čine partner grupacije "Iv Sen Loran" Pjer Berž, milijarder i osnivač grupe "Iliad" Havijer Nijel i bankar Matju Pigas.

Prodaje se "Mond"Uprkos protivljenju predsednika Nikole Sarkozija, dnevnik "Mond" preuzeće grupa investitora i time sačuvati od bankrota list, čiji dug iznosi 69 miliona evra.

Rukovodstvo francuskog dnevnog Mond prihvatio je ponudu za preuzimanje većinskog paketa akcija lista, vrednu 110 miliona evra. To će omogućiti da poznatom dnevniku da izbegne bankrot.

Uprkos činjenici da se i francuski predsednik Nikola Sarkozi protivio prodaji čuvenog dnevnika, čelnici Monda prihvatili su ponudu grupe investitora, koju čine partner grupacije "Iv Sen Loran" Pjer Berž, milijarder i osnivač grupe "Iliad" Havijer Nijel i bankar Matju Pigas.

Rukovodstvo "Monda" je odolelo pritisku Sarkozija, koji je izvršnom direktoru lista Eriku Fotorinu rekao da ne želi da pomenuti trojac preuzme jedan od simbola francuske.

Pjer Berž je na predsedničkim izborima 2007. podržao kandidatkinju opozicione Socijalističke partije Segolen Roajal, i blizak je šefu Međunarodnog monetarnog fonda Dominiku Stros-Kanu, mogućem kandidatu Socijalista na predsedničkim izborima 2012. godine.

List Mond, osnovan 1944. godine uz podršku generala Šarla De Gola, ima problema sa padom prihoda, budući da se oglašivači sve više odlučuju za reklamiranje na Internetu.

Dnevnik je bio primoran da uzme kredit u iznosu od 25 miliona evra, kako bi pokrio operativne troškove.

Rukovodstvo novina je moralo da otpusti 130 saradnika, a u perodu između 2012. i 2014. Mond će morati da vrati 69 miliona evra duga, saopštio je urednik lista Erik Fotorino.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik