Prodate BIP-ove zgrade u Skadarliji

Bez autora
Jan 18 2022

Nekretnine u Skadarliji i umetničke slike iz stečajne mase BIP-a beogradska firma BG Urbanlux kupila je za 155 miliona dinara, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Početna cena bila je 82,6 miliona dinara a prodaja je obavljena javnim nadmetanjem.

Iz stečajne mase BIP-a prodati su objekti u Skadarskoj 1 i 3 ukupne površine 242 kvadratna metra.

Među 16 umetničkih slika, u ovoj kupoprodaji, našla su se umetnička dela i to dela Miljenka Sindika, Đorđa Ivanova, Josipa Boltižara, Veselina Banjevića, Mita Komatine, Jovice Prvulovića i Slobodana Radojkovića.

Beogradska firma BG Urbanlux osnovana je 28. septembra 2016. godine i osnovna delatnost joj je izgradnja stambenih i stambeno-poslovnih objekata, navodi se na sajtu APR.

Šest meseci od prodaje

BIP je, podsetimo, nedavno prodat konzorcijumu nemačke kompanije i domaće firme "Autočačak" i to za 2,09 milijardi dinara (oko 17,7 miliona evra).

Oni su jedini i dostavili ponudu na javni poziv za privatizaciju BIP-a koja je i prihvaćena jer je iznosila više od polovina procenjene cene ove kompanije, koja je bila 4,1 milion dinara.

Kakva sudbina čeka ovu kompaniju, koja je od 2015. godine bila u stečaju, nakon ove najnovije privatizacije za sada je precizno neizvesno. Ono što je izvesno to je da je na lokaciji pored Mostarske petlje planirana gradnja komercijalnih sadržaja, što je navedeno u Planu detaljne regulacije.

Cilj izrade plana, kako se navelo u dokumentaciji, jeste formiranje novog gradskog centra uz stanicu “Prokop” i stvaranje uslova za razvoj komercijalnih delatnosti, kao i transformacija stare Vajfertove pivare iz 1873. godine zarad industrijskog turizma.

Imovina na toj lokaciji, u srcu Beograda, na Mostaru, čija je ukupna površina 26,7 hiljada kvadratnih metara, je takođe prodata novom vlasniku, ali i i fabrika sokova na Zrenjaninskom putu koja je na više od 11,8 hiljada kvadrata.

U prodajnom paketu su bili i Fabrika piva i slada Čačak, poslovni objekti u Obrenovcu, Kosovskoj Mitrovici, Alibunaru, prodajni centar u Kragujevcu i stan u Budvi ali i 12 registrovanih žigova u Srbiji, među kojima su Bg svetlo i tamno pivo, i ruski kvas, kao i tri međunarodna žiga.

Kao važna imovina BIP-a navedena su i sporna prava na sirćetani u Knez Danilovoj ulici u Beogradu ali i oprema, dugoročni finansijski plasmani, zalihe, 2,09 milijardi dinara (oko 17,7 miliona evra).

Inače, BIP je pre 22 godine izvršio svojinsku transformaciju i vlasnici nad njegovim kapitalom su postali preko četiri hiljade akcionara fizičkih lica, Akcijski fond i Fond PIO i druga pravna lica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik