Prodato i odmah potrošeno

Bez autora
Jun 17 2010

Da je tokom osam godina privatizacije u Srbiji sve išlo glatko, do sada bi od prodaje ukupno 2.449 preduzeća - stiglo 2,7 milijardi evra. Kupci se, međutim, nisu uvek držali ugovorenih obaveza, pa je u međuvremenu raskinuto 525 prodaja. Od prodaje preduzeća tako je do sada naplaćeno ukupno - 175,72 milijarde dinara. Ni ta cifra nije “čitava” stigla do budžeta Republike Srbije. Umanjena za razne troškove, spala je na - 126,76 milijardi dinara. Iznos od 2,7 milijardi evra predstavlja ukupnu sumu po osnovu kupoprodajnih ugovora. Među pobrojanim preduzećima ima i onih kod kojih je u međuvremenu raskinut ugovor pa je taj iznos manji, jer nisu sve rate naplaćene, a ima slučajeva i da je čitava kupoprodajna cena neisplaćena. Zakon o privatizaciji je unapred predvideo kako se mogu potrošiti sredstva od prodaje firmi. Obaveza države bila je da desetinu sredstava ustupi Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Polovina novca, kaže slovo zakona, treba da se izdvoji za finansiranje restrukturiranja i razvoja privrede Srbije. Ukoliko je prodato preduzeće iz Vojvodine, polovina njegove cene trebalo je da se uloži u razvoj privrede Vojvodine.

Prodato i odmah potrošenoDa je tokom osam godina privatizacije u Srbiji sve išlo glatko, do sada bi od prodaje ukupno 2.449 preduzeća - stiglo 2,7 milijardi evra.

Kupci se, međutim, nisu uvek držali ugovorenih oabveza, pa je u međuvremenu raskinuto 525 prodaja. Od prodaje preduzeća tako je do sada naplaćeno ukupno - 175,72 milijarde dinara. Ni ta cifra nije “čitava” stigla do budžeta Republike Srbije. Umanjena za razne troškove, spala je na - 126,76 milijardi dinara.

- Iznos od 2,7 milijardi evra predstavlja ukupnu sumu po osnovu kupoprodajnih ugovora - objašnjavaju u Agenciji za privatizaciju. - Među pobrojanim preduzećima ima i onih kod kojih je u međuvremenu raskinut ugovor pa je taj iznos manji, jer nisu sve rate naplaćene, a ima slučajeva i da je čitava kupoprodajna cena neisplaćena.

Zakon o privatizaciji je unapred predvideo kako se mogu potrošiti sredstva od prodaje firmi. Obaveza države bila je da desetinu sredstava ustupi Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Polovina novca, kaže slovo zakona, treba da se izdvoji za finansiranje restrukturiranja i razvoja privrede Srbije. Ukoliko je prodato preduzeće iz Vojvodine, polovina njegove cene trebalo je da se uloži u razvoj privrede Vojvodine. Pet odsto je rezervisano za naknadu za ljude kojima je nacionalizovana imovina. Isto toliko je namenjeno i razvoju infrastrukture lokalne samouprave u kojoj je sedište prodate firme.

Novac od prodaje delova preduzeća u Srbiji, čija su sedišta u nekoj od bivših jugoslovenskih republika, trebalo je da se uloži u poštovanje sporazuma o sukcesiji. Takvih firmi je, pokazuju podaci Agencije za privatizaciju ukupno - 353. Do sada su prodata 32 za ukupno 124,7 miliona dinara.

Deo prihodovan prodajom firmi u startu je trebalo da ode i na vraćanje dugova čiji je obveznik ili garant Republika Srbija. Zakon je Vladi dao mogućnost da sama odredi i neku drugu namenu kao i količinu sredstava koju će u nju utrošiti. Raspoređivanje sredstava od privatizacije je u nadležnosti Ministarstva finansija i Uprave za trezor.

Neprodati

Neprodatih preduzeća u Srbiji je još oko 800. Među njima je 650 društvenih i 150 državnih. Tu su preduzeća u kojima je privatizacija zaustavljena, ali ih ima i u restrukturiranju i likvidaciji. Njihova sudbina, po svemu sudeći, biće - likvidacija ili stečaj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik