Propala i druga javna dražba za prodaju brodogradilišta Uljanik

Bez autora
Aug 22 2023

Pulska Uljanik brodogradnja 1856 u vlasništvu države, tone sve dublje u propast.

Propala je, naime, i druga javna dražba za prodaju, nitko se nije javio za kupnju njezina većinskog paketa. Na tržištu je ponuđena po upola manjoj cijeni od procijenjene vrijednosti, no ni to nije bilo dovoljno.

Uljanikovci grade ribarsku brodicu dugu 22 metra za norveškog naručitelja, kažu, u rokovima su. Malo kasne s izgradnjiom specijalnog plutajućeg doka sa šest pontona za izraelskog naručitelja. I to je to. Novih poslova nema jer nemaju novog vlasnika. Država, sadašnji vlasnik, prodaje ih neuspješno već 13 mjeseci. Uprava je ljutita jer je država odbila ponudu od 20 milijuna eura koliko je lani izravno nudio češki investitor.

- I krenuli su onda putem međunarodnog natječaja s početnom cijenom 100 tisuća eura višom od onoga što je taj ponuditelj u tom trenutku nudio i danas smo tu gdje smo, propala je i druga prodaja, nemamo ništa, rekao je Neven Radolović, član NO Uljanik Brodogradnje 1856.

U posljednjih nekoliko mjeseci tri su puta imali blokiran račun, plaće su kasnile. Tristotinjak preostalih radnika i dalje se nada preokretu.

- I dalje sam tu, nadam se da će biti sve u redu, puno njih je otišlo vani raditi, i moj mlađi brat isto radi vani. Ja sam ostao jer se nadam da će ovo krenuti, ne ide mi se van, tu su mi svi, obitelj i sve, kazao je Robert Savić, zavarivač sa 28 godina staža u Uljaniku.

Trebalo je izdvojiti 13 milijuna eura, što je dvostruko manja cijena od procijenje vrijednosti brodogradilišta.

Slijedeći korak, je treća javna dražba, ako se za nju odluči država, većinski vlasnik brodogradilišta. Cijena može pasti na čak 1 euro.

Podsjetimo, češki je investitor u siječnju ove godine za Uljanik nudio nešto više od 20 milijuna eura, no država je to odbila. 

- To je bilo potpuno očekivano. Naravno, da samo poduzeće više ne funkcionira kao što je funkcioniralo prije godinu dana. Stvoreni su neki dodatni gubitci i automatizmom nitko ne želi u ovome trenutku sudjelovati dok se ne vidi neka ozbiljnost u firmi. Znači trebale bi se porješavati neke stvari unutar same firme i tek onda krenuti u prodaju. Neće biti rješenje ni sljedeća dražba jer samo umanjenje cijene ne rješava naš problem, poručio je Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata.

Ministarstvo: Kriza u poslovanju je u nadležnosti Uprave i NO-a

Ministarstvo gospodarstva još nam je u lipnju potvrdilo da i dalje radi na prodaji brodogradilišta i zaštiti svojih interesa.

- Kriza u Uljanik Brodogradnji 1856 ne može biti povezana sa strukturom vlasništva i samim vlasništvom, već se ponajprije odnosi na poslovanje društva, a ono je u nadležnosti Uprave i Nadzornog odbora, priopćili su iz Ministarstva gospodarstva RH.

Sindikat strahuje da gotovo 2 tisuće radnika Uljanika neisplaćene plaće nikada neće vidjeti, jer vrijednost brodogradilišta pada sa svakom novom dražbom. Zatražili su susret s ministrom gospodarstva.

- I ovim putem pozivam ministra da se sastanemo, da porazgovaramo o Uljaniku, nađemo zajedničko rješenje, rekao je sindikalist Boris Cerovac.

Stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta sad će sazvati novu Skupštinu društva kako bi se država kao trenuačtni vlasnik Uljanik Brodogradnje 1856 izjasnila o nastavku prodaje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik