Propala prva licitacija za prodaju “Top farma” iz Nove Topole

Bez autora
Mar 03 2022

Prva licitacija za prodaju svinjogojske farme “Top farm” iz Nove Topole juče je propala, jer se nije pojavio niko ko bi za ovo propalo preduzeće dao 11,5 miliona maraka.

Stečajna upravnica u ovoj firmi Nataša Kosić potvrdila je ovu informaciju za “Glas Srpske”, rekavši da je prva licitacija proglašena neuspjelom.

- Nije bilo uplata depozita i komisija je zaključila da je prva licitacija propala - kazala je Kosićeva.

Kako je dodala, za nekoliko dana oglasiće novu prodaju.

- Na prvoj licitaciji nekretnina je bila ponuđena po procijenjenoj vrijednosti i ne nižoj od nje, u iznosu od 11,5 miliona maraka, a na sljedećoj će biti ponuđena po 50 odsto od te vrijednosti i vidjećemo hoće li biti zainteresovanih - rekla je Kosićeva.

Prema njenim riječima, ako i na drugoj licitaciji ne bude zainteresovanih kupaca, onda će biti organizovana i treća na kojoj će biti ponuđena cijena od 30 odsto od procijenjene vrijednosti, a ako i tad bude neuspješna, skupština povjerilaca će odlučiti o daljem načinu i vrijednosti po kojoj će se ponuditi nekretnina.

- Ovo što se juče dogodilo na neki način bilo je i očekivano, jer za vrijednost od 11,5 miliona KM nisam ni očekivala da se javi ozbiljan kupac. Bar ne na prvoj licitaciji - istakla je Kosićeva.

Farma se, kako kaže, generalno nalazi na odličnoj lokaciji, u blizini je graničnog prelaza, auto-puta kao i aerodroma.

- Sigurna sam da će se to u nekom narednom periodu prodati, pa sad po kojoj cijeni i kako vidjećemo - rekla je Kosićeva, dodajući da su svi objekti u dobrom stanju.

Prijedlog za stečaj “Top farma” podnijele su holandske firme “De Heus Animal Nutrition” i “Plamogro Invest”, a odluku o pokretanju stečaja sud je donio nakon izvještaja predstečajne upravnice koja je navela da su ispunjeni svi uslovi za stečaj.

Okružni privredni sud u Banjaluci je krajem maja otvorio stečaj u “Top farmu”. Računi preduzeća “Top farm” u blokadi su od 2018. godine, a vlasnik i direktor preduzeća od početka 2020. godine odselio je u Holandiju.

Održavanje


Od prodaje opreme u preduzeću “Top farm” iz Nove Topole u oktobru prošle godine prikupljeno je 97.000 maraka. Nataša Kosić ističe da od tog novca održavaju farmu.

- Imamo četiri portira koji 24 časa čuvaju farmu, a imovina je i osigurana kod osiguravajućih kuća, pa tako da sav novac trošimo na to, kako bismo sve održali u koliko-toliko dobrom stanju. Sada ide proljeće, pa ćemo vjerovatno kositi - rekla je Kosićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik