Radna grupa o ponudi za “Telekom“

Bez autora
Mar 28 2011

U ponedeljak bi radna grupa Vlade za sprovođenje tendera za prodaju „Telekoma Srbija“ trebalo da, konačno, javno iznese ocenu jedine pristigle ponude, koju je uputio „Telekom Austrija“. To će, ujedno, biti i predlog Vladi šta da čini sa ovim tenderom.Iako se uveliko očekuje da se tender proglasi neuspelim, jer su Austrijanci ponudili čak 450 miliona evra manje od zahtevanog minimuma, zakonska forma morala je da bude ispoštovana. A to znači da je radna grupa imala pet radnih dana da oceni valjanost ove ponude, koja je pristigla 15 minuta pre isteka roka.

Radna grupa o ponudi za “Telekom“U ponedeljak bi radna grupa Vlade za sprovođenje tendera za prodaju „Telekoma Srbija“ trebalo da, konačno, javno iznese ocenu jedine pristigle ponude, koju je uputio „Telekom Austrija“. To će, ujedno, biti i predlog Vladi šta da čini sa ovim tenderom.

Iako se uveliko očekuje da se tender proglasi neuspelim, jer su Austrijanci ponudili čak 450 miliona evra manje od zahtevanog minimuma, zakonska forma morala je da bude ispoštovana. A to znači da je radna grupa imala pet radnih dana da oceni valjanost ove ponude, koja je pristigla 15 minuta pre isteka roka.

Inače, u proteklih nedelju dana, otkako je otvorena austrijska ponuda, u javnosti su se mogli čuti razni komentari predstavnika vlasti: od toga da je ponuđena cena od 950 miliona evra uvredljiva, preko uveravanja premijera da „Telekom“ nikako neće biti prodat ispod zacrtane 1,4 milijarde evra, do ocene da ponuda čak ni formalno ne ispunjava uslove tendera. Sve ovo upućuje na - neuspeli tender.

S druge strane, pak, iz austrijske kompanije, nezvanično su stizale informacije da je uslovna ponuda namerno data. Sve u cilju da bi se započeli pregovori sa srpskom stranom i izdejstvovale garancije da Komisija za zaštitu konkurencije da zeleno svetlo za ovu kupovinu. Jer, poznato je da srpski „Telekom“ drži, po svim osnovama, više od 40 odsto tržišta, što se već smatra koncentracijom kapitala. A, „Telekom Austrija“ već ima u vlasništvu mobilnog operatora „Vip mobajl“, što bi ove procente samo uvećalo.

Radna grupa danas može da predloži odbijanje ponude, njenu dopunu ako nije potpuna, ili otvaranje pregovora. Za sada je najizvesnija prva mogućnost. Jer, ako bi se počeli bilo kakvi pregovori, pitanje je kako bi se ponašali ostali zainteresovani kupci u ovoj kupoprodaji, koji nisu dostavili svoje ponude, jer nisu mogli, ili nisu želeli, da ispune osnovni uslov: da plate 1,4 milijarde evra za 51 odsto akcija „Telekoma Srbija“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik