Radna grupa za ispitivanje 24 sporne privatizacije ostvarila zavidne rezultate

Bez autora
Jul 28 2022

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Bogdan Pušić izjavio je danas da je Radna grupa za ispitivanje 24 sporne privatizacije uhapsila 150 lica zbog izvršenih 114 krivičnih dela i podnela krivične prijave protiv ukupno 197 lica.

Pušić, koji je rukovodio tom grupom od njenog osnivanja 2012. godine, objasnio je da se ovo telo, pored predmeta vezanih za 24 sporne privatizacije, bavilo i drugim spornim slučajevima, a rezultat toga je istraga 61 sporne privatizacije.

Podaci vezani za ove predmete dostavljeni su tužilaštvima na dalje postupanje, naveo je on i napomenuo da je Radna grupa tada, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova danas, imala snažnu podršku državnog vrha.

Prema njegovim rečima, ukupna šteta načinjena ovim krivičnim delima je više od 98 milijardi dinara, u to vreme više od 940 miliona evra, dok je ukupna imovinska korist koja je ostvarena ovim krivičnim delima iznosila više od 75 milijardi dinara, tadašnjih 708 miliona evra.

Pušić je povodom izjave bivšeg pripadnika MUP-a Siniše Jankovića o navodnoj zloupotrebi Radne grupe i njenom selektivnom radu, rekao da je ona neistinita i cilj joj je, očigledno, da omalovaži rezultate koje je ova grupa ostvarila i uruši ugled MUP-a i njenih pripadnika.

Da paušalne izjave Jankovića ne bi zbunjivale javnost, naglašavam da bilo koja radna grupa nije sistematizovana organizaciona jedinica u okviru MUP-a i da se one formiraju sa jasnom svrhom i ograničenim trajanjem, što je u ovom slučaju bilo ispitivanje 24 sporne privatizacije. Paralelno sa tim istragama, inspektori UKP-a bavili su se i drugim spornim slučajevima, objasnio je on.

Rasformiranje Radne grupe, kako je ukazao, ne znači da se sa istragama stalo, a većina policajaca koji su radili na predmetima i danas obavljaju odgovorne poslove u više organizacionih jedinica Uprave kriminalističke policije.

Predmeti, kako to Janković pokušava da insinuira, nisu stavljeni u fioku, već je rad na njima nastavljen, odnosno predmeti su prezaduženi u okviru nadležnih organizacionih jedinica UKP-a i odeljenja kriminalističke policije u nadležnim policijskim upravama, navodi se u izjavi Pušića.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik