Radnici kupili od države Luku Ploče za 21 milijun kuna

Bez autora
Mar 23 2011

Luka Ploče više nije u većinskom državnom vlasništvu. Radnici Luke, i to svi zaposleni - njih ukupno 746, za 21 milijun kuna kupili su od Fonda za privatizaciju 24,6 posto dionica čime je uspješno okončan dugo pripremani model radničkog dioničarstva u tom velikom lučkom sustavu. Radnici su u pregovorima s Vladom uspjeli izboriti da dionice svog poduzeća plate po nominalnoj vrijednosti od 400 kuna po dionici, a uvjet Vlade bio je da u privatizaciji sudjeluju svi zaposlenici i da narednih pet godina ne mogu te dionice prodavati. Ovo je jedan od najboljih primjera gdje su kroz kvalitetno osmišljeni model zaposlenici postali suvlasnici svog poduzeća čime će odlučivati o svim strateškim odlukama. Sljedeći je korak dokapitalizacija društva i žao mi je što se radnici riječke luke nisu uspjeli dogovoriti da po istom modelu povećaju svoj udio.

Radnici kupili od države Luku Ploče za 21 milijun kunaLuka Ploče više nije u većinskom državnom vlasništvu. Radnici Luke, i to svi zaposleni - njih ukupno 746, za 21 milijun kuna kupili su od Fonda za privatizaciju 24,6 posto dionica čime je uspješno okončan dugo pripremani model radničkog dioničarstva u tom velikom lučkom sustavu.

Najbolji primjer

Radnici su u pregovorima s Vladom uspjeli izboriti da dionice svog poduzeća plate po nominalnoj vrijednosti od 400 kuna po dionici, a uvjet Vlade bio je da u privatizaciji sudjeluju svi zaposlenici i da narednih pet godina ne mogu te dionice prodavati.

- Ovo je jedan od najboljih primjera gdje su kroz kvalitetno osmišljeni model zaposlenici postali suvlasnici svog poduzeća čime će odlučivati o svim strateškim odlukama. Sljedeći je korak dokapitalizacija društva i žao mi je što se radnici riječke luke nisu uspjeli dogovoriti da po istom modelu povećaju svoj udio - kaže čelnik HUS-a Ozren Matijašević.

Radnici Luke Ploče u prosjeku su kupili oko 100 dionica, ovisno o godinama staža, za što su kod Privredne banke Zagreb uzeli kredite na pet godina.

U Luci ističu kako je Privredna banka bila aktivni sudionik ovog projekta jer je radnicima odobrila kredite pod povoljnijim uvjetima. Prije nekoliko dana iznos od 21 milijun kuna uplaćen je na račun HFP-a i danas su od Središnje depozitarne agencije dobili potvrdu da su registrirani kao vlasnici 51.000 dionica. S ranije strečenim udjelima, radnici danas drže više od 35 posto Luke.

Pomoć banke

Dokapitalizacija Luke obavit će se preko Zagrebačke burze, a cilj je prikupiti najmanje 40 milijuna eura kako bi Luka mogla započeti gradnju novih terminala te opremiti postojeći. Cilj je povećanje prometa s pet na više od 10 milijuna tona. Kao potencijalni partneri spominju se mirovinski fondovi i drugi investitori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik