Raiffeisen banka kupila 70 odsto vlasništva Polbanke

Bez autora
Feb 06 2011

Raiffeisen Bank International (RBI) AG potpisala je danas ugovor o kupovini 70 procenata većinskog paketa akcija poljske Polbank EFG. Jasnim fokusom na poslove sa stanovništvom, Polbanka predstavlja idealnu dopunu Raiffeisen Bank Polska.Ovim kreiramo dobru osnovu za uspešan razvoj u jednoj od najstabilnijih i najbrže rastućih ekonomija u centralnoj i istočnoj Evropi. Polbanka je bankarska poslovna mreža kojom upravlja EFG Eurobank Ergasias S.A. u Poljskoj i koja će kao deo transakcionog plana, biti transformisana u zasebno korporativno pravno lice, sa licencom poljske banke.

Raiffeisen banka kupila 70 odsto vlasništva PolbankeRaiffeisen Bank International (RBI) AG potpisala je danas ugovor o kupovini 70 procenata većinskog paketa akcija poljske Polbank EFG, saopštila je ta bankarska grupacija.

"Jasnim fokusom na poslove sa stanovništvom, Polbanka predstavlja idealnu dopunu Raiffeisen Bank Polska. Ovim kreiramo dobru osnovu za uspešan razvoj u jednoj od najstabilnijih i najbrže rastućih ekonomija u centralnoj i istočnoj Evropi", rekao je predsednik Izvršnog odbora RBI Herpert Stepic.

Polbanka je bankarska poslovna mreža kojom upravlja EFG Eurobank Ergasias S.A. u Poljskoj i koja će kao deo transakcionog plana, biti transformisana u zasebno korporativno pravno lice, sa licencom poljske banke.

RBI će unapred platiti iznos od 490 miliona evra u gotovini za 70 procenata akcija, po okončanju trgovine na berzi.

Preuzimanje zavisi od uspešnog zatvaranja postupka, a naročito od saglasnosti Evropske unije, grčkih i poljskih regulatornih organa.

Očekuje se da se transakcija okonča u četvrtom kvartalu 2011. ili prvom kvartalu 2012.

Struktura transakcije predviđa da RBI, na početku preuzme 70 procenata akcija Polbanke za 490 miliona evra u gotovini.

Kao drugi korak, Eurobank EFG i RBI će preneti svoje udele vlasništva nad akcijama Polbanke (Eurobank EFG 30 procenata i RBI 70 procenata) na Raiffeisen Bank Polska S.A. (RBPL) u zamenu za nove akcije u RBPL.

Kao posledica ove transakcione strukture, Eurobank EFG će postati vlasnik 13 procenata akcija RBPL, odmah posle RBI-a. Transakcija će se zaključiti operativnim pripajanjem RBPL i Polbanke.

Cena transakcije je zasnovana na garantovanom minimalnom kapitalu od 400 miliona evra za Polbanku i 750 miliona za RBPL.

Polbanka je osnovana kao grinfild investicija u 2006. godini, i fokusira se na poslovanje sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima.

Kompanija ima mrežu od oko 350 poslovnica širom zemlje i oko 2.900 zaposlenih koji uslužuju oko 800.000 klijenata.

RBI je na poljsko tržište ušla 1991. godine, kroz osnivanje Raiffeisen Bank Polska.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik