Raskinuti ugovori za "Prvi maj", "Niteks" i "Rudnik"

Bez autora
Jun 15 2010

Agencija za privatizaciju saopštila je danas da je raskinula ugovore sa dosadašnjim većinskim vlasnikom grupacijom "Irva investicije" o prodaji preduzeća - "Prvi maj" iz Pirota, "Niteksa" iz Niša i "Rudnika" iz Gornjeg Milanovca, zbog nepoštovanja kontinuiteta poslovanja, neispunjenja investicionih obaveza u a jednom slučaju i otuđenja imovine bez saglasnosti Agencije. Ugovor o prodaji preduzeća "Prvi maj" iz Pirota raskinut je jer kupac nije izvršio investicionu obavezu za drugu godinu a nije ispoštovao ni kontinuitet poslovanja. Agencija je podsetila da je do sredine marta ove godine ostavila kupcu četvrti naknadni rok od 60 dana za dostavljanje dokaza o izvršenju investicione obaveze.

Raskinuti ugovori za "Prvi maj", "Niteks" i "Rudnik"Agencija za privatizaciju saopštila je danas da je raskinula ugovore sa dosadašnjim većinskim vlasnikom grupacijom "Irva investicije" o prodaji preduzeća - "Prvi maj" iz Pirota, "Niteksa" iz Niša i "Rudnika" iz Gornjeg Milanovca, zbog nepoštovanja kontinuiteta poslovanja, neispunjenja investicionih obaveza u a jednom slučaju i otuđenja imovine bez saglasnosti Agencije.

Ugovor o prodaji preduzeća "Prvi maj" iz Pirota raskinut je jer kupac nije izvršio investicionu obavezu za drugu godinu a nije ispoštovao ni kontinuitet poslovanja. Agencija je podsetila da je do sredine marta ove godine ostavila kupcu četvrti naknadni rok od 60 dana za dostavljanje dokaza o izvršenju investicione obaveze.

U aprilu ostavljen je i četvrti naknadni rok za izvršenje obaveze održavanja kontinuiteta poslovanja, da bi kupac 18. maja dostavio Agenciji dokumentaciju na osnovu koje se može utvrditi da je fizički obim proizvodnje za prva četiri meseca, na mesečnom nivou manji za 66 odsto u odnosu na 2006. godinu. Agencija je navela i da je na osnovu pretrage dužnika u prinudnoj naplati utvrdila da je blokiran žiro račun preduzeća na iznos od 358,3 miliona dinara.

Preduzeće "Prvi maj" iz Pirota prodato je po ceni od 1,75 miliona evra, a ugovor o prodaji konzorcijumu pravnih lica koga čine "Irva investicije" i TP "Jabuka" zaključen je 7. marta 2007. godine. I kod preduzeća "Niteks" razlozi za raskid ugovora su identični - neispunjavanje investicione obaveze i neodržavane kontinuiteta poslovanja.

Naime, kako navodi Agencija, na osnovu fizičkih pokazatelja utvrđeno je da je u 2009. godini, u odnosu na 2006. došlo do pada u proizvodnji prediva za 84 odsto, konfekcije za 57 , pletenina za 80 i tkanina za 60 odsto. Investiciona obaveza za treću godinu iznosila je 75.290 evra i dospela je na naplatu još u januaru ove godine. Kupac nije izvršio investicionu obavezu za treću godinu, pa je Agencija ostavila naknadni rok od 30 dana za dostavljanje dokaza o izvršenju investicione obaveze za treću godinu i pratećeg revizorskog izveštaja, ali kupac i pored ostavljenog roka nije dostavio dokaze da je ispunio tu obavezu.

Pomenuto preduzeće je zbog dugovanja, po Zakonu o stečaju ušlo u grupu preduzeća za automatsko pokretanje stečaja jer je račun u blokadi duže od tri godine, sa iznosom blokade od 289,3 miliona dinara. U slučaju preduzeća "Rudnik" iz Gornjeg Milanovca, nije obezbeđen fizički obim proizvodnje, nije ispunjena investiciona obaveza, a takođe je i opterećena imovina bez saglasnosti Agencije.

Broj utrošenih minuta u proizvodnji za prva tri meseca 2010. godine na mesečnom nivou manji je za 43 odsto u odnosu na 2007. godinu, dok je broj proizvedenih komada za prva tri meseca 2010. godine na mesečnom nivou manji za 53 odsto u odnosu na 2006. godinu, navela je Agencija. Poslovni prihodi, podseća se u saopštenju, koji su ostvareni za tri meseca 2010. godine su na mesečnom nivou manji za 51 odsto u odnosu na 2009. godinu, a za 46 odsto u odnosu na 2006. godinu.

Ispunjavanje investicionog programa za drugu godinu dospelo je još početkom februara 2009. godine. Agencija je kupcu ostavila peti naknadni rok da dostavi dokaz da je izvršeno plaćanje dobavljačima za opremu koja je uneta po osnovu izvršenja pomenute investicione obaveze, ali kupac ni taj rok nije ispoštovao, podseća Agencija. Obaveza investiranja za treću godinu od 200.000 evra dospela je 1. februara 2010. godine, a Agencija je kupcu ostavila prvi naknadni rok za dostavljanje revizorskog izveštaja za trecu godinu.

Preduzeće "Rudnik" iz Gornjeg Milanovca prodato je konzorcijumu "Irva investicije", trgovinsko preduzeće "Jabuka" i Mihailo Mikić iz Beograda, po ceni od 400.000 evra a investiciona obaveza je iznosila milion evra za četiri godine, od čega je u prvoj godini investirano 420.929 evra. Agencija podseća i da je nad ovim preduzećem pokrenut automatski stečaj pa je tako na dan 30. april 2010. godine iznos blokade bio 267,8 miliona dinara.

Kod ovog preduzeća evidentirano je i opterećenje imovine preduzeća bez saglasnosti Agencije, pa je tako iako je dozvoljeno raspolaganje imovinom (što uključuje i mogućnost njenog otuđenja) - pet odsto, evidentirana raspolaganja koja iznose 44,57 odsto. Kupcu je ostavljen rok za dostavljanje dokaza da su sve hipoteke upisane kao sredstvo obezbeđenja brisane iz katastra nepokretnosti, ali ni ti dokazi nisu dostavljeni, navela je Agencija za privatizaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik