"Semberka" AD Janja mijenja vlasnika

Bez autora
Mar 15 2012

Sedam godina nakon privatizacije Fabrika sušenog voća i povrća "Semberka" AD Janja mijenja vlasnika. Naime, u skladu sa članom 5. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava RS, Svetlana Manojlović, direktorica "Semberke", i suinvestitor Zoran Nikolić, ginekolog iz Loznice u Srbiji, namjeravaju kupiti sve akcije sa pravom glasa. Njih dvoje trenutno nemaju u vlasništvu akcije ovog preduzeća privatiziranog 2004. godine. Osnovni kapital "Semberke" iznosi 5.340.198,00 KM i podijeljen je na 5.340.198 redovnih (običnih) akcija klase „A", nominalne vrijednosti 1,00 KM, što znači da je nominalna vrijednost kompanije oko 5,3 miliona KM. Posljednja cijena akcije "Semberke" bila je 0,195 KM, a posljednja trgovina je obavljena 2009. godine. Fabrika je opterećena dugovima u iznosu od oko 12 miliona KM, a radnici već mjesecima ne primaju redovne plaće.

"Semberka" AD Janja mijenja vlasnikaSedam godina nakon privatizacije Fabrika sušenog voća i povrća "Semberka" AD Janja mijenja vlasnika, sudeći po onome što je objavljeno na Banjolučkoj berzi.

Naime, u skladu sa članom 5. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava RS, Svetlana Manojlović, direktorica "Semberke", i suinvestitor Zoran Nikolić, ginekolog iz Loznice u Srbiji, namjeravaju kupiti sve akcije sa pravom glasa.

Fabrika opterećana dugovima
 
Njih dvoje trenutno nemaju u vlasništvu akcije ovog preduzeća privatiziranog 2004. godine. Osnovni kapital "Semberke" iznosi 5.340.198,00 KM i podijeljen je na 5.340.198 redovnih (običnih) akcija klase „A", nominalne vrijednosti 1,00 KM, što znači da je nominalna vrijednost kompanije oko 5,3 miliona KM. Posljednja cijena akcije "Semberke" bila je 0,195 KM, a posljednja trgovina je obavljena 2009. godine.

Fabrika je opterećena dugovima u iznosu od oko 12 miliona KM, a radnici već mjesecima ne primaju redovne plaće. Većinski vlasnik Mirsad Osmanagić, koji posjeduje 73% akcija preduzeća, kako nezvanično saznajemo, umorio se od "poslovanja" i političkih pritisaka.

Rekao da će se sljedeće sedmice oglasiti zvaničnim saopštenjem, a Dnevni avaz nezvanično saznaje da Osmanagić svoje akcije ustupa direktorici Manojlović.

Preuzimam akcije

Svetlana Manojlović, zastupana po punomoćniku "Advantis Broker" a.d. Banja Luka, obavezala se da će ponuda za preuzimanje biti objavljena u roku, pod uslovima i na način koji je propisan Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava.

"Tačno je, idem u preuzimanje akcija. Mislim da ova fabrika može i treba da radi," potvrdila je Manojlović za Dnevni avaz, istakavši da Osmanagić više ne može da podnese pritiske, ne preciziravši koje i kakve. "Sad drugi više ne mogu preuzimati. Imam saglasnost Hypo banke i podršku Vlade RS. Zoran Nikolić je jedan od investitora i emotivno je vezan za Janju. Uz obećanu podršku, nakon preuzimanja akcija sa pravom glasa vjerujem da će u narednim godinama preduzeće opstati i izvući se iz dugova," kazala je Manojlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik