Ski centar Brezovica u rukama kosovskih institucija

Bez autora
Jan 20 2022

Agencija za privatizaciju Kosova i Opština Štrpce izvršile su fiskalizaciju srpskog preduzeća Ski centar Brezovica, pa je ono prešlo u finansijski i pravni sistem Kosova i posle 22 godine počelo da funkcioniše u novom sistemu, rekao je za RTV Kim odbornik u SO Štrpce, Slaviša Vasiljević, piše Kossev.

Da je društveno preduzeće Brezovica u "funkciji i punoj saglasnosti sa pravnim sistemom Kosova" danas je potvrdio i predsednik privremene vlade na Kosovu Aljbin Kurti, a iz Opštine Štrpce je ovom mediju saopšteno da je "fiskalizacija bila obavezna jer bi rad Ski centra bio doveden u pitanje da do nje nije došlo".

Slaviša Vasiljević je kazao da je Ski centar Brezovica u vlasništvu Ineks intereskport Beograd i Skijališta Srbije stavljen pod kontrolu Agencije za privatizaciju Kosova krajem 2020. godine, te da je imenovan privremeni Upravni odbor, da bi se u međuvremenu u proces uključila i Opština Štrpce, pa je početkom ove godine imenovan novi Upravni odbor sastavljen od srpskih i albanskih članova.

- Očigledno da tada to nije urađeno u koordinaciji sa Opštinom Štrpce, odnosno, tada je opštinska vlast ćutala u vezi svih tih procesa koji su se dešavali. Međutim, sada je očigledno da je sve urađeno u koordinaciji sa opštinom, s obzirom na to da se Dalibor Jevtić oglasio. Imenovan je novi Upravni odbor koji je pod direktnom kontrolom Dalibora Jevtića, a sve u koordinaciji sa kosovskom Agencijom za privatizaciju - rekao je on.

Za predsednika Upravnog odbora imenovan je Bojan Savić. On je za RTV Kim saopštio da "trenutno ne može da daje izjave pošto je na putu", ali da će to "možda uraditi večeras ili sutra".

Iz Pres službe Opštine Štrpce za RTV Kim je potvrđeno da je Ski centar Brezovica fiskalizovan "u skladu sa važećim zakonskim regulativama".

- Unazad neko vreme je došlo do akcije finansijske policije kao poreskih insititucija Kosova, usled činjenice da nije bilo tragova finansijskog poslovanja Ski centra. To je imalo za posledicu pokretanje krivičnih prijava protiv određenog broja zaposlenih u Ski centru. Fiskalizacijom rada Ski centra samo je urađeno ono što je zakonska obaveza, a sa druge strane sprečeno dovođenje u pravni rizik zaposlenih u njemu - navedeno je u odgovoru za RTV Kim iz te lokalne samouprave.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, je danas u pratnji ministarke ekonomije Artane Rizvanoli i ministra finansija, rada i transfera, Hekurana Muratija, obišao Kosovsku agenciju za privatizaciju (KAP) i pohvalio je za četiri uspeha, među koje je uračunao i "aktiviranje društvenog preduzeća Brezovica".

- Uspeh je i aktiviranje društvenog preduzeća Brezovica koje je stavljeno u funkciju u punoj saglasnosti sa pravnim sistemom Kosova. Pošto se čini da se fiskalizacija uvodi u okviru zakona, formalizacijom ovog preduzeća je otvoren put za investicije za ovaj veoma važan turistički centar za Kosovo - rekao je Kurti.

Međutim, odbornik Vasiljević je istakao da je ovo samo početak transformacije Ski centra Brezovica.

- Sledeća faza je, a to je najavio i novi gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, u svom inauguracionom govoru, da se kroz javno-privatno partnerstvo transformiše preduzeće, odnosno da se imovina oduzme od prvobitnih vlasnika, a to su Ineks intereksport iz Beograda i Skijališta Srbije i da pripadne kosovskoj Opštini Štrpce. To je u sledećoj fazi. Ono što je učinjeno ovih dana je da je preduzeće ušlo u proces fiskalizacije i da posle 22 godine funkcioniše u okviru pravnog i finansijskog sistema Kosova - naveo je on, prenosi eKapija.

Iz Opštine Štrpce poručuju da je ideja lokalne samouprave da se Ski centar u potpunosti stavi pod njenu nadležnost.

- Zakonski je to moguće, ali je potrebna politička volja i podrška. Jedino je to način da se obezbedi stabilnost i omogući budući razvoj Ski centra kroz javno-privatno partnerstvo. Na tome će se insistirati. Nikakva privatizacija ili druga rešenja koja isključuju lokalnu samoupravu neće biti prihvaćena - naveli su iz lokalne samouprave. Nadležni su sigurni da Ineks intereksport ima svoj stav o Ski centru Brezovica, ali primećuju da nije na njima da ga komentarišu.

Međutim, odbornik Slaviša Vasiljević naglašava da je sve urađeno na netransparentan način.

- Verovatno je u suprotnosti sa interesima zaposlenih, interesima prvobitnih vlasnika, a to su Ineks intereksport i Skijališta Srbije. Netransparentan je način, jer nije pitana ni Skupština opštine Štrpce, ni druge institucije. Urađeno je potpuno krišom, a sve ono što nije transparentno, nije u interesu građana Sirinićke Župe - kazao je on za Kossev.

Meštani plaćaju ulaz u Ski centar

Ono što takođe zabrinjava meštane Sirinićke Župe je, kako Vasiljević kaže, naplata ulaza u skijalište. Naime, lokalcima se, kao i svim posetiocima, u novoj ski sezoni naplaćuje ulaz na Brezovicu.

- Šar park iz Prizrena je preuzeo naplatu prilikom ulaska u Ski centar. Ono što brine je da tu naplatu vrši i za meštane Sirinićke Župe. To je Nacionalni park iz Prizrena koji je, nakon gašenja Nacionalnog parka iz Srbije, negde 2015. godine preuzeo gazdovanje šumom na teritoriji Sirinićke Župe. Zamislite da plaćate namet? To je jedan evro, ali to je ponižavajuće, da plaćate u svom dvorištu. Mi smo sačuvali Brezovicu svih ovih 20 godina i sad moramo da plaćamo ulaz u sopstveni ski centar - rekao je on.

- U vezi same naplate detaljnije informacije možete dobiti od institucije koja je vrši, a to je Nacionalni park Šar planina - poručili su iz Opštine Štrpce.

- Ono što je Opština Štrpce zahtevala od Nacionalnog parka je da se lokalnom stanovništvu ne naplaćuje nikakva taksa, ali smo dobili odgovor da će se naplata vršiti samo za vozila u iznosu od jednog evra po vozilu, a da se stanovnicima opštine Štrpce neće naplaćivati taksa kao ostalim građanima (iznos 50 evro centi po osobi).

Opština Štrpce je, navodi se, tražila pojašnjenje zbog čega se lokalnom stanovništvu vrši naplata po vozilu.

- Rečeno je da je to naplata za korišćenje parking prostora na samom Ski centru. Predsednik opštine Štrpce, Dalibor Jevtić, zatražio je dodatna pisana pojašenjenja, posebno uzimajući u obzir činjenicu da ne postoji nikakav fiskalni kupon za naplatu koja se vrši. Sa tim u vezi, inicirano je nekoliko sastanaka, između ostalog i sa resornim ministrom Ljiburnom Aljiuom, i javnost će biti upoznata sa svim detaljima vezanim za ovo pitanje.

Iz ove lokalne samouprave je poručeno da je Naciolni park van nadležnosti Opštine, iako je na njenoj teritoriji, te da "postoje mnoga otvorena pitanja koja opština rešava, kako sa predstavnicima Nacionalnog parka, tako i sa ostalim nadležnim institucijama".

Kako RTV Kim saznaje, Slaviša Kuzmanović koji je obavljao dužnost direktora Ski centra Brezovica razrešen je te dužnosti juna prošle godine. On kaže da nije nadležan da daje izjave po pitanju Ski centra, jer trenutno obavlja dužnost koordinatora. Potvrdio je da je imenovan Bord (Upravni odbor) od strane privremenih kosovskih vlasti, ali da on nije njegov član.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik