Slijedi privatizacija Rudnika soli Tuzla

Bez autora
May 11 2021

U Tuzlanskom kantonu 38 kompanija nalazi se na popisu za privatizaciju, a portal Klix.ba doznaje da su među njima i Međunarodni aeorodrom u Tuzli, kao i Rudnik soli u tom gradu.

Admir Čavalić, direktor Kantonalne agencije za privatizaciju, kaže da oni nisu inicijator privatizacije već da to treba biti vlada, ali da trenutačno nema političke volje za provođenje tih postupaka.

“Međunarodni aerorodrom u Tuzli, prema mišljenju vlade FBiH, trenutačno nije predmet privatizacije i postoji strateški interes da ostane u državnom vlasništvu. Moguća je dodjela koncesije, što je urađeno u Zagrebu i Beogradu. Tako bi neka kompanija upravljala aerodromom 10, 20 ili 50 godina”, objasnio je Čavalić.

‘To je vrhunska tvrtka’

Međutim, stanje u Rudniku soli u Tuzli je drukčije te je njegova privatizacija izvjesnija.

“Postoji strateški interes da rudnik ostane u državnim rukama, međutim, učestala previranja u kompaniji, problemi s određenim strukturama, te povlačenja po sudovima vjerovatno idu u smjeru da se ozbiljno razmotri pitanje privatizacije. Tih naznaka ima, jer je riječ o perspektivnom rudniku”, dodao je Čavalić.

A da u tuzlanskom Rudniku soli, čiji su proizvodi dugo gosina poznati i u zemljama bivše Jugoslavije, ima velikih problema, pokazuju i događaji iz veljače ove godine.

Prvo je u toj kompaniji, u kojoj država ima 73 posto vlasničkog udjela, 12. veljače potpisan Ugovor za bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacijskih bušotina. Riječ je o ulaganju vrijednom 5,5 milijuna KM (oko 2,8 milijuna eura), čiji je cilj osigurati stabilnu proizvodnju.

Posao je dobila tvrtka Mining & Drilling iz Bosne i Hercegovine. “Vrijedna je stvar da je posao dobila domaća kompanija. To je vrhunska tvrtka u ovom području, koja ima iskustvo”, rekao je Aziz Čačković, v.d direktor Rudnika soli Tuzla.

“Mi smo dugo prisutni u Rudniku soli, ali smo radili u suradnji sa stranim kompanijama. Nismo bili opremljeni, nije bilo dovoljno snage da bi to mogli sami obavljati”, istakao je Dženan Mujkić, prokurist kompanije Mining & Drilling iz Gračanice.

Osnovani tek 2018. godine

Međutim, samo nekoliko dana kasnije, 18. veljače, BiH mediji su javili da je, upravo zbog tog ugovora uhićeno šest osoba, među kojima i Aziz Čačković, v. d. direktora Rudnika soli, bivši direktor Amir Sušić, predsjednik Nadzornog odbora Amir Tursunović, te Enver Bijedić, predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH.

Oni su osumnjičeni za gospodarski kriminal, tj. za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela.

Naime, tvrtka Mining & Drilling predstavljena je kao vrlo iskusna, ali istražiteljima nije promaknulo da je osnovana tek 2018. godine. Usto, u 2019. godini, Mining & Drilling je imao samo jednog prijavljenog zaposlenika. Iste godine tvrtka je ostvarila prihod od oko 220.000 maraka (oko 112.000 eura) Stoga se postavilo pitanje kako je takva tvrtka zadovoljila uvjete da dobije veliki natječaj.

Inače, Rudnik soli Tuzla je 2020. ostvario 50 posto planiranih prihoda, ali je zabilježena dobit od 800.000 KM (oko 409.000 eura).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik