Slovenska 'loša banka' priprema prodaju Mladinske knjige

Bez autora
Mar 06 2018

Imenovanjem dvojice novih članova Nadzornog odbora iz svojih redova slovenska "loša banka", Banka za upravljanje potraživanjima, preuzela je vodstvo nad slovenskom izdavačkom kućom Mladinska knjiga. Riječ je o jednoj od najvećih izdavačkih kuća u ovom dijelu Europe sa 70-godišnjom tradicijom izdavaštva i grupaciji čija je krovna tvrtka Mladinska knjiga Založba, prisutna u Srbiji, Makedoniji i Austriji, uključujući i u Hrvatsku gdje su osnivači Mozaik knjige.

Slovenska 'loša banka' priprema prodaju Mladinske knjigeImenovanjem dvojice novih članova Nadzornog odbora iz svojih redova slovenska "loša banka", Banka za upravljanje potraživanjima (DUTB), preuzela je vodstvo nad slovenskom izdavačkom kućom Mladinska knjiga.

Riječ je o jednoj od najvećih izdavačkih kuća u ovom dijelu Europe sa 70-godišnjom tradicijom izdavaštva i grupaciji čija je krovna tvrtka Mladinska knjiga Založba (MKZ), prisutna u Srbiji, Makedoniji i Austriji, uključujući i u Hrvatsku gdje su osnivači Mozaik knjige.

Kako smanjiti troškove?

Slovenski mediji nakon imenovanja bivšeg predsjednika Uprave slovenskog nacionalnog holdinga (SDH) Mateja Pirca te Žige Gregorinčiča u Nadzorni odbor očekuju i druge radikalne promjene te kao jedan od vjerojatnijih scenarija navode prodaju Mladinske knjige.

Zamjena predsjednika Uprave Petera Tomšiča i člana Uprave Marka Ručigaja još nije potvrđena, ali ako žele zadržati svoje pozicije, piše Dnevnik, morat će se pobrinuti za značajno poboljšanje rezultata. Finance prema neslužbenim podacima navode i mogućnost da DUTB provodi politiku korporativnog upravljanja tvrtkom i želi prvo restrukturirati MKZ, poboljšati poslovne rezultate, pa u konačnici i prodati.

"Ne otkrivamo strategije upravljanja za pojedinačne slučajeve jer to može utjecati na vrijednost tvrtke, ali možemo reći da se MKZ trenutno ne prodaje", odgovor je DUTB-a ljubljanskom Dnevniku. Isti izvor također navodi i komentar predsjednika Udruge malih dioničara Slovenije Rajka Stankoviča koji ističe vlasništvo MKZ-a nad na tržištu izuzetno zanimljivim nekretninama (knjižare i papirnice) na elitnim lokacijama.

"Bilo bi razumnije monetizirati ih, baš kao što će Mercator učiniti", poručio je Stankovič dodavši i da bi MKZ prvenstveno trebao smanjiti troškove i povećati profitabilnost. Prodaja većinskog udjela u MKZ-u krenula je nakon stečaja tvrtke Zvon2, odnosno investicijskog holdinga Mariborske nadbiskupije i tadašnjeg većinskog vlasnika MKZ-a 2012. godine, podsjetile su Finance.

Bez konkretne ponude

DUBT je većinskim vlasnikom MKZ-a postao u travnju 2016. nakon neuspješne prodaje većinskog udjela od 69 posto dionica koji se u jesen 2013. procjenjivao na 11 milijuna eura, ali nije naišao na konkretnu ponudu. Tada je slovenska tvrtka Učila International uplatila pola milijuna eura depozita, ali preostali iznos nije plaćen u dogovorenom roku.

Od početka se u slovenskoj javnosti mogu čuti i kritike kako DUBT nije u mogućnosti pravilno upravljati ulaganjima u tvrtku. Vrlo brzo nakon što se ideja o prodaji MKZ-a pojavila u javnosti došla je i zajednička inicijativa zaposlenika MKZ-a, srednjih i manjih slovenskih nakladnika i autora koji od tada upozoravaju da je rasprodaja MKZ-a nedopustiva.

Slabi rezultati poslovanja

Gubici i pad prihoda od prodaje

Financijski rezultati za 2017. još nisu poznati dok se prema dostupnim informacijama vidi da su prodajni prihodi MKZ-a u 2016. godini pali za 17 posto na 20,6 milijuna eura, na što je utjecala i prodaja logističkog centra Pošti Slovenije za 13 milijuna eura. Godinu ranije, 2015., obilježili su operativni gubici od 1,83 milijuna eura i neto gubitak od 9 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik