Smoki i bananica u hrvatskom vlasništvu

Bez autora
Jul 02 2010

Hrvatska Atlantik Grupa preuzeće za 382 miliona evra prehrambenu kompaniju Droga Kolinska u čijem vlasništvu su i srpski brendovi „smoki“, „bananica“, „najlepše želje“, „prima štapići“, „grand kafa“ i „karađorđe“ odnosno kompanije Štark, Grand prom i Palanački kiseljak. Ugovor o kupoprodaji već je potpisan, a tim dokumentom predviđeno je preuzimanje 95 udela u Drogi Kolinskoj. Kupoprodajna cena biće isplaćena u gotovini, umanjena za iznos neto duga Droge (oko 150 miliona evra) zatečenog u kompaniji u trenutku preuzimanja, a novac je obezbedila Atlantik grupa iz sopstvenih sredstava (170 miliona evra), iz kapitala drugih akcionara grupe, kao i iz kredita Zagrebačke, Unikredit i Rajfajzen banke u iznosu od oko 70 miliona evra. Očekuje se da će kupoprodajni proces biti zaključen do kraja godine...

Smoki i bananica u hrvatskom vlasništvuHrvatska Atlantik Grupa preuzeće za 382 miliona evra prehrambenu kompaniju Droga Kolinska u čijem vlasništvu su i srpski brendovi „smoki“, „bananica“, „najlepše želje“, „prima štapići“, „grand kafa“ i „karađorđe“ odnosno kompanije Štark, Grand prom i Palanački kiseljak.

Ugovor o kupoprodaji već je potpisan, saopšteno je preko Zagrebačke berze, a tim dokumentom predviđeno je preuzimanje 95 udela u Drogi Kolinskoj. Kupoprodajna cena biće isplaćena u gotovini, umanjena za iznos neto duga Droge (oko 150 miliona evra) zatečenog u kompaniji u trenutku preuzimanja, a novac je obezbedila Atlantik grupa iz sopstvenih sredstava (170 miliona evra), iz kapitala drugih akcionara grupe, kao i iz kredita Zagrebačke, Unikredit i Rajfajzen banke u iznosu od oko 70 miliona evra. Očekuje se da će kupoprodajni proces biti zaključen do kraja godine, navodi se u saopštenju.

Ponuda Atlantik grupe izabrana je za najbolju, a prema našim saznanjima, konkurencija hrvatskoj kompaniji bili su uglavnom investicioni fondovi dok nije bilo rivala iz industrije u kojoj posluje. Atlantik je poznat kao grupa koja se bavi proizvodnjom prehrane za sportiste, vitaminskih napitaka, kozmetike i proizvoda za ličnu negu i distributer robe široke potrošnje. Poslovanje je od ranije proširila na Srbiju kada je pre par godina od vršačkog Hemofarma kupila kompaniju Multivita, a prema navodima hrvatskog Poslovnog dnevnika, planira da u Vojvodini kupi oko 12.000 kvadratnih metara radi izgradnje nove fabrike šumećih vitaminskih preparata.

Na čelu Atlantik grupe je hrvatski biznismen Emil Tedeski koji drži 52,57 odsto akcija, a njegova sestra Lada ima još 7,73 odsto. Nešto više od 21 odsto akcija je u slobodnoj prodaji na berzi dok ostatak drže kompanija DEG, menadžment, Rajfajzen i drugi. Prema pisanjima hrvatske štampe, Tedeski je izuzetno brzo napredovao u poslednjih 10 godina i nazivaju ga biznismenom novog talasa. Bavio se prodajom papira da bi veći uspeh došao sa distribucijom poznatih žvaka „rigli“, kojima su kasnije dodati drugi brendovi. Potom je poslovanje proširio na proizvodnju, da bi 2001. od Plive kupio Cedevitu, a 2003. i Nevu.

Pre nekoliko godina kupio je i nemačku kompaniju Multipauer. Tedeski se bavio i medijima pa je tako u konzorcijumu učestvovao u pokretanju RTL-a u Hrvatskoj, ali je imao i dva poslovna promašaja sa časopisima koji su brzo ugašeni. Prema pisanju hrvatske štampe, imao je problema i sa tamošnjom poreskom upravom jer je loše obračunao porez pa je morao da plati kaznu.

Tedeski nije završio fakultet, a prema informacijama do kojih smo došli u Hrvatskoj kompaniju je nasledio od oca. Kako su nam rekli pojedini hrvatski izvori, na njegovom imenu nema mrlja, ali je tamošnjoj javnosti još nejasno na koji način je njegov otac stekao kapital. Prema rečima naših sagovornika, Tedeski nema negativan imidž kao pojedini hrvatski tajkuni već ga smatraju sposobnim. Koliko je poznato, nema bitnijih veza ni sa strankama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik