Spasavaju od stečaja

Bez autora
Jun 04 2010

Nova šansa za poznati kraljevački „Magnohrom“ traži se kroz restrukturiranje. Agencija za privatizaciju tako je ovu fabriku sačuvala od stečaja. Iz sličnog razloga tokom poslednja dva meseca restrukturiranje je pokrenuto, između ostalog, u „Jagodinskoj pivari“, „EI komponentama“ iz Niša, „EI Čegaru“, „Budimki“ iz Požege, „Panonki“ iz Sombora. Tako će, nadaju se u Agenciji za privatizaciju, sačuvati preduzeća za ozbiljne investitore. „Magnohrom“ je sistemski važno preduzeće za čije proizvode je u jednom momentu pala tražnja. Sada, međutim, postoji interesovanje za šamotne proizvode. Pokušavamo da sačuvamo kapacitete za ozbiljne investitore. Za strateški važne firme praksa je da ih uvodimo u postupak restrukturiranja. Kroz naknadno restrukturiranje pokušavamo da nađemo novog vlasnika i da obezbedimo nastavak poslovanja. To je način da se ozbiljno pozabavimo preduzećem.

Spasavaju od stečajaNova šansa za poznati kraljevački „Magnohrom“ traži se kroz restrukturiranje. Agencija za privatizaciju tako je ovu fabriku sačuvala od stečaja.

Iz sličnog razloga tokom poslednja dva meseca restrukturiranje je pokrenuto, između ostalog, u „Jagodinskoj pivari“, „EI komponentama“ iz Niša, „EI Čegaru“, „Budimki“ iz Požege, „Panonki“ iz Sombora...

Tako će, nadaju se u Agenciji za privatizaciju, sačuvati preduzeća za ozbiljne investitore.

- „Magnohrom“ je sistemski važno preduzeće za čije proizvode je u jednom momentu pala tražnja - objašnjava Vladislav Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju. - Sada, međutim, postoji interesovanje za šamotne proizvode.

Pokušavamo da sačuvamo kapacitete za ozbiljne investitore. Za strateški važne firme praksa je da ih uvodimo u postupak restrukturiranja. Kroz naknadno restrukturiranje pokušavamo da nađemo novog vlasnika i da obezbedimo nastavak poslovanja. To je način da se ozbiljno pozabavimo preduzećem.

Među preduzećima u nadležnosti Agencije za privatizaciju trenutno je 57 firmi u restrukturiranju. Najviše je onih koja raspolažu infrastrukturno dobro opremljenim lokacijama.

- Pre nekoliko godina najveća jagma je bila za preduzeća koja imaju nekretnine, ali je to zamrlo - dodaje Cvetković.

- Sada se javlja potreba da imate infrastrukturno opremljene industrijske lokacije za oživljavanje. Verujemo da moramo da ih sačuvamo. Postupak reindustrijalizacije je važan za Srbiju, a jedini način da se to uradi jeste dovođenje investitora koji su spremni da ulože. Restrukturiranje posle raskida privatizacije služi nam da sprečimo da se u nekontrolisanom postupku stečaja ta imovina ne izgubi.

U „Magnohromu“ je na najave o mogućem restrukturiranju proizvodnja nedavno obnovljena. U dve odvojene celine zaposleno je 244 radnika - njih 142 u fabrici elektrotermičkih proizvoda, a ostatak u zajedničkim službama, vatrostalnoj industriji i rudnicima. U svoje zlatno doba „Magnohrom“ je upošljavao pet hiljada radnika.

Neprodati

  • PRIVATNI kapital još nije stigao do oko 800 društvenih i državnih preduzeća.
  • Broj neprodatih firmi nije mali, a ima i preduzeća u kojima je privatizacija zaustavljena.
  • Preostale firme verovatno će biti privatizovan kroz likvidaciju ili stečaj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik