Sporan tender za „Ćirikovac”

Bez autora
May 13 2010

Da najniža cena na čak četiri tendera nije uslov da se dobije posao najbolji je primer „M-Prointeks” iz Mladenovca, koji je u poslednjih devet meseci učestvovao na konkursima za izolaciju pepelišta „Ćirikovac” u Termoelektrani i kopovima „Kostolac”. Bez obzira na kvalitet proizvoda i najbolju cenu, 12. aprila je posao dobila optičarska radnja „Optikus”, iako je njena ponuda bila za oko deset miliona dinara veća od kompanije iz Mladenovca! Zbog ne dobijanja posla najavljuje se da će bez posla ostati pedesetak radnika, od kojih dvadesetak pripravnika. Pod sumnjivim okolnostima tri puta je ponavljan tender, dok tenderska komisija nije posao dodelila „optičarskoj radnji iz Beograda”. Tenderska komisija je odluku donela u korist stranog proizvođača, koji je, osim što je skuplji, dostavio i falsifikovanu dokumentaciju.

Sporan tender za „Ćirikovac”Da najniža cena na čak četiri tendera nije uslov da se dobije posao najbolji je primer „M-Prointeks” iz Mladenovca, koji je u poslednjih devet meseci učestvovao na konkursima za izolaciju pepelišta „Ćirikovac” u Termoelektrani i kopovima „Kostolac”.

Bez obzira na kvalitet proizvoda i najbolju cenu, 12. aprila je posao dobila optičarska radnja „Optikus”, iako je njena ponuda bila za oko deset miliona dinara veća od kompanije iz Mladenovca! Zbog ne dobijanja posla najavljuje se da će bez posla ostati pedesetak radnika, od kojih dvadesetak pripravnika.

Dušan Korunoski, direktor „M-Prointeksa”, tvrdi da je pod sumnjivim okolnostima tri puta ponavljan tender, dok tenderska komisija nije posao dodelila „optičarskoj radnji iz Beograda”.

– Tenderska komisija je odluku donela u korist stranog proizvođača, koji je, osim što je skuplji od nas, dostavio i falsifikovanu dokumentaciju. Trenutno je u postupku proces poništavanja ugovora po našoj žalbi – rekao je Korunoski.

On upozorava na pristrasnost ne samo tenderske komisije u Kostolcu, nego i one koju je, kako navodi Korunoski, pokazala i Uprava za javne nabavke u spornim tenderima, što po njegovim rečima, ukazuje na korupciju. Komisija za zaštitu prava Uprave je, naime, rešenje kojim je „M-Prointeks” dobio posao, poništila uz objašnjenje da je taj proizvođač ponudio „bolju izolaciju nego što je to traženo uslovima tendera”?! Korunoski upozorava da je to rešenje „amaterski pisano” i da će biti oboreno u žalbenom postupku.

– Država Srbija će nadoknaditi „M-Prointeksu” nastalu štetu i tako će građani kroz budžet ponovo plaćati korupciju državnih službenika – smatra Korunoski.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu moglo se čuti da je procenjena vrednost posla za postavljanje izolacije pepelišta „Ćirikovac” bila 300 miliona dinara. Mladenovačka firma je dala ponudu od 199 miliona i da je tenderska komisija prihvatila ponudu, EPS bi uštedeo trećinu sredstava. Taj tender je poništila Komisija za zaštitu prava pri Upravi za javne nabavke.

– Na otvaranju ponuda 12. aprila Komisija je ponudu „M-Prointeksa” odbacila zato što „reference nisu jasne”. To je apsurdno, jer na tri prethodna tendera su te iste reference bile veoma jasne, a čak je dva puta proglašena ponuda „M-Prointeksa” najpovoljnijom – napominje Korunoski.

U rubriku „Verovali ili ne” moglo bi da uđe jedno od objašnjenja Komisije za zaštitu prava pri Upravi za javne nabavke kada je poništila jedan izbor „M-Prointeksa” za najpovoljnijeg ponuđača, jer su ponudili hidroizolaciju koja propušta manje tečnostinego što je minimalni zahtev tendera. Dakle, ponuda boljeg i jeftinijeg materijala je odbijena „jer ne odgovara tehničkim zahtevima tendera”.

– Drugi put je Komisija za zaštitu prava poništila drugi izbor „M-Prointeksa” za najpovoljnijeg ponuđača, jer je tvrdila da firma od koje smo iznajmili deo mehanizacije time automatski postaje naš podizvođač. Zbog toga ona mora da dostavi dodatnu dokumentaciju. Drugim rečima, ako imamo kamion na lizingu, za tender lizing kuća treba da dostavlja bonitet, dokaz o nekažnjavanju i drugu obimnu dokumentaciju – ističe Dušan Korunoski.

Kada su mislili da je njihovim mukama kraj, dva dana pred Uskrs na kraju radnog vremena firma iz Mladenovca imala je četiri radna dana za pripremu dokumentacije prema promenjenim tehničkim uslovima u odnosu na ranije tendere za isti posao. Uprkos tome, „M-Prointeks” je proizvela i atestirala tanji izolacioni materijal, prema zahtevima tendera, ali ni to, kao ni niža cena nije bilo dovoljno da ova kompanija dobije posao. Korunoski navodi još neke nelogičnosti koji „bacaju novo svetlo” na poslednji tender.

– Dokumentacija firme „Optikus” za tender je predata 12. aprila pre devet sati, iako Agencija za privredne registre radi za stranke od devet časova. Ova kompanija nije dostavila nijedan ispravan laboratorijski test materijala, a ova firma nema nijedan ugovor sa variocima folije što je bio tehnički uslov tendera. „Optikus” je sklopio ugovore sa dva preduzeća za iznajmljivanje mehanizacije za jasno naveden ovaj posao prema tačnoj specifikaciji iz tenderske dokumentacije. Problem je što su ti ugovori potpisani i zavedeni nekoliko dana pre nego što je konkurs uopšte i objavljen – ističe Korunoski.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik