Srbija izostala na tenderu za Luku Bar

Bez autora
Apr 11 2010

Iako je ministar infrastrukture Srbije Milutin Mrkonjić u nekoliko navrata navodio da Srbija ima interes da izađe na more i da će stoga učestvovati na tenderu za kupovinu 54,05 državnih akcija "Kontejnerskih terminala i generalnih tereta", srpske strane ipak nije bilo na aukciji za najvredniji deo Luke Bar.Na tender se nije javio niko, tako da će postupak najverovatnije biti ponovljen. Tendersku dokumentaciju otkupile su firme iz Libana, Filipina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije, a u crnogorskoj javnosti se činilo da je Srbija najzainteresovanija.

Srbija izostala na tenderu za Luku BarIako je ministar infrastrukture Srbije Milutin Mrkonjić u nekoliko navrata navodio da Srbija ima interes da izađe na more i da će stoga učestvovati na tenderu za kupovinu 54,05 državnih akcija "Kontejnerskih terminala i generalnih tereta", srpske strane ipak nije bilo na aukciji za najvredniji deo Luke Bar.

Na tender se nije javio niko, tako da će, kako je saopšteno iz crnogorske vlade, postupak najverovatnije biti ponovljen.
Predsednik Borda direktora AD Luke Bar Predrag Ivanović kazao je da je iznenađen neuspehom tendera i da to tumači kao posledicu ekonomske krize koja je pogodila i pomorski saobraćaj, ali i problema koje ima Luka.

Tendersku dokumentaciju otkupile su firme iz Libana, Filipina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije, a u crnogorskoj javnosti se činilo da je Srbija najzainteresovanija.

Vlada Srbije formirala je preduzeće BB kargo (Cargo) čiji je osnovni kapital 62.000 evra i bilo je planirano da sa pojedinim srpskim preduzećima učestvuje na tenderu. Na čelu konzorcijuma je bio vlasnik MK grupe Miodrag Kostić, a neka od preduzće koja su bila zainteresovana su i smederevski Sartid, Viktorija grupa, Delta.

Da Srbija i njena privreda ostaju zainteresovani za kupovinu Luke Bar potvrdio je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, koji je kratko ocenio da je tender ishitreno raspisan i da je bio prekratak.

- Srpski privrednici odustali su od kupovine barske luke, zbog katastrofalnog stanja pruge Beograd-Bar, ali i nestabilnih političkih odnosa između Srbije i Crne Gore - kazao je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić i dodao da je pruga u takvom stanju da se praktično ne može koristiti i da bi uopšte Luka Bar imala smisla, moralo bi se uložiti u revitalizaciju i održavanje pruge, a to su veoma veliki troškovi.

- Luka Bar je interesantna Srbiji zbog izlaska na more zbog čega je prethodna vlada pokušavala da se dogovori sa vladom Crne Gore da dobije na korišćenje deo luke - kazao je Savić i dodao da je, sa druge strane, za Srbiju mnogo isplativiji i jednostavniji pravac prema Solunu.

- Ne treba izgubiti iz vida činjenicu, mada ne treba to posmatrati ni kao veliki problem, relativno loše (političke) odnose Srbije i Crne Gore - kazao je Savić i istakao da je reč o ozbiljnoj investiciji u Crnoj Gori.

- Srbija se opredelila da gradi Koridor 10, a izgradnja autoputa od Beograda prema Crnoj Gori i modernizacija pruge Beograd-Bar spada u daleke planove - rekao je Savić.

Polazna pretpostavka stručnjaka je da je u obnovu pruge Beograd - Bar potrebno uložiti oko 300 miliona evra.
Na tender za kupovinu Luke Bar, koji je istekao 31. marta, niko se nije prijavio, a konzorcijum domaćih privrednika MK grupe , Viktorija grupe i Ju-es stila je odustao.

Stručnjaci kažu da je najjeftiniji transport Dunavom do Konstance i da se najveći deo transporta srpskih preduzeća obavlja preko te rumunske luke, Rijeke i Soluna, a da se posredstvom Luke Bar prevozi svega sedam-osam odsto naše robe.

Luka Bar ima promet oko dva miliona tona i kontejnerski prostor ispod pola miliona tona, slovenačka luka Kopar ima 16 miliona tona godišnjeg prometa i tri miliona kontejnerskog, a Konstanca 61 milion tona prometa i 13 miliona kontejnerskog.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik