Sudije odugovlače postupke oko Luke Beograd

Bez autora
Mar 14 2011

Predstavnici Kluba malih akcionara Luke "Beograd" rekli su da sudije Privrednog suda u Beogradu odugovlače suđenja povodom tužbi zbog nepravilnostima u privatizaciji tog preduzeća. Prvi spor oko procene vrednosti kapitala Luke "Beograd", vodi se od maja 2007. godine i nakon 15 ročišta još nije završen. Sudija izbegava da izda rešenje o veštaku koji bi trabalo da ispitita navode iz tužbe akcionara. Prema proceni Instituta ekonomskih nauka vrenost osnovnih sredstava Luke bila je 94,7 miliona evra, što je 52,3 miliona evra više od iznosa za koji je to preduzeće prodato. Kompanija Vorldfin iz Luksemburga, platila je 9,13 evra po akciji Luke u privatizaciji 2005. godina, a realna cena bila je 22,18 evra. Time je država Srbija kao vlasnik akcija Luke oštećena za 21,4 miliona evra, a mali akcionari za 30,9 miliona evra.

Sudije odugovlače postupke oko Luke BeogradPredstavnici Kluba malih akcionara Luke "Beograd" rekli su da sudije Privrednog suda u Beogradu odugovlače suđenja povodom tužbi zbog nepravilnostima u privatizaciji tog preduzeća.

Vojislav Obradović, predsednik udruženja oko 3.700 bivših i sadašnjih akcionara Luke, kazao je da se prvi spor oko procene vrednosti kapitala Luke "Beograd", vodi od maja 2007. godine i da nakon 15 ročišta još nije završen.

"Sudija izbegava da izda rešenje o veštaku koji bi trabalo da ispitita navode iz tužbe akcionara", kazao je Obradović.

Predstavnici malih akcionara su naveli da je prema proceni Instituta ekonomskih nauka vrenost osnovnih sredstava Luke bila 94,7 miliona evra, što je 52,3 miliona evra više od iznosa za koji je to preduzeće prodato.

Kompanija Vorldfin iz Luksemburga, platila je 9,13 evra po akciji Luke u privatizaciji 2005. godina, a realna cena bila je 22,18 evra, kazali su mali akcionari.

Kako su dodali, time je država Srbija kao vlasnik akcija Luke oštećena za 21,4 miliona evra, a mali akcionari za 30,9 miliona evra.

U "Luci Beograd" sa druge strane, tvrde, da su dobili spor protiv malih akcionara pred sudom još 25. januara ove godine, ali da o tome nisu obaveštavali javnost.

U toj presudi, u obrazloženju stoji da se vrednost akcija utvrđuje na tržištu odnosom ponude i tražnje, da su akcionari svojom slobodnom voljom prodali akcije, da je postojala samo jedna ponuda za preuzimanje, te da su akcionari mogli da je ili prihvate ili odbiju kao i da je ceo postupak bio u potpunosti transparentan i da su ispoštovani svi zakonski propisi i procedure.

Mali akcionari su istakli i da je pre privatizacije na računima Luke u bankama bilo je i dodatnih 42 miliona evra za koje se ne zna gde su zatražili da nadležni tužilac pokrene krivično gonjenje odgovornih za taj slučaj pribavljanja provizakonite koristi.

Dodali su da je o tome informisan i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i da je policija radila na tom slučaju, ali da nisu obavešteni o rezultatima.

Predstavnici malih akcionara Luke "Beograd" su naveli i da je za jednu od tužbi oko potcenjivanja vrednosti tog preuduzeća u privatizaciji završeno prvostepeno suđenje i tužba odbačena kao neosnovana, ali da su uputili žalbu na tu odluku.

Po trećoj tužbi koju su mali akcionari podneli sa istim navodima, postupak u Privrednom sudu obustavljen je do daljeg, kazali su prestavnici Kluba malih akcionara Luke "Beograd".

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti vlasnik 63,35 odsto akcija Luke "Beograd" je kompanija Vorldfin, a 6,35 odsto akcija imaju preostali mali akcionari.

Akcije Luke "Beograd" pre privatizacije imala su ukupno 4.453 mala akcionara, a trenutno akcije imaju 879 malih akcionara. Mali akcionari su pre privatizacije imali oko 60 odsto akcija, a preostale su bile u vlasništvu Vlade Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik