Sutra potpisivanje ugovora o privatizaciji “Bratstva” iz Subotice

Bez autora
Nov 04 2010

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić boraviće 5. i 6. novembra 20110. godine u radnoj poseti Slovačkoj, gde će se sastati sa potpredsednikom Vlade i ministrom finansija Ivanom Miklošem i ministrom spoljnih poslova Mikulašem Dzurindom. Sutra će u glavnom gradu Slovačke predstavnici Agencije za privatizaciju Srbije i slovačke kompanije “Tatravagonka” potpisaće ugovor o privatizaciji preduzeća za projektovanje, proizvodnju i opravku šinskih vozila "Bratstvo" iz Subotice. To preduzeće je početkom 2009. godine potpuno obustavilo rad, radnici su stupili u štrajk, a tadašnji većinski vlasnik je zbog nemogućnosti organizovanja proizvodnje i sukoba sa radnicima besplatno ustupio svoje akcije državi.

Sutra potpisivanje ugovora o privatizaciji “Bratstva” iz SuboticePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić boraviće 5. i 6. novembra 20110. godine u radnoj poseti Slovačkoj, gde će se sastati sa potpredsednikom Vlade i ministrom finansija Ivanom Miklošem i ministrom spoljnih poslova Mikulašem Dzurindom.

Sutra će u glavnom gradu Slovačke predstavnici Agencije za privatizaciju Srbije i slovačke kompanije “Tatravagonka” potpisaće ugovor o privatizaciji preduzeća za projektovanje, proizvodnju i opravku šinskih vozila "Bratstvo" iz Subotice.

To preduzeće je početkom 2009. godine potpuno obustavilo rad, radnici su stupili u štrajk, a tadašnji većinski vlasnik je zbog nemogućnosti organizovanja proizvodnje i sukoba sa radnicima besplatno ustupio svoje akcije državi.

Sredinom prošle godine, nakon što je država postala većinski vlasnik "Bratstva", Vlada Srbije je obezbedila radnicima posao i redovnu isplatu zarada kroz realizaciju Programa podrške proizvođačima šinskih vozila u 2009. godini.

Tender za prodaju "Bratstva" objavljen je u junu 2010. godine, a pravo učešća na tenderu imale su samo firme koje se u poslednjih pet godina bave proizvodnjom šinskih vozila i koje su prihodovale najmanje 15 miliona evra.

Slovačka kompanija "Tatravagonka" dala je ponudu na tenderu za kupovinu imovine "Bratstva" u visini od 5,4 miliona evra, obavezala se na investicioni program u vrednosti od tri miliona evra, a u novo preduzeće biće preuzeti svi radnici "Bratstva".

"Tatravagonka" je jedan od najvećih evropskih proizvođača i servisera šinskih vozila. Ova kompanija ima približno dve hiljade zaposlenih, a u 2008. godini ostvarila je prihod od oko 280 miliona evra prodajom na tržištima Slovačke, Austrije, Nemačke, Švajcarske i Češke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik