Suvlasnici u KAP i Boksitima

Bez autora
May 13 2010

Država Crna Gora će ponovo postati suvlasnik u Kombinatu aluminijuma sa oko 30 odsto akcija i u Rudnicima boksita sa 31,8 odsto. Crnogorska vlada je danas usvojila predloge ugovora između akcionara KAP-a i Rudnika boksita, kojima će suvlasništvo države biti formalizovano kada skupštine akcionara u te dvije kompanije usvoje tekst ugovora. Vlada će, vraćanjem suvlasništva, imati "značajan uticaj na dalje poslovanje" pomenutih kompanija, čiji je većinski vlasnik Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC). U odborima direktora tih kompanija imaće najmanje jednog predstavnika, s pravom veta. Još nijesu odlučili ko će Vladu predstavljati u odborima, a sužene su im mogućnosti izbora jer nijedan javni funkcioner ili ministar ne može biti izabran na tu funkciju. Tražiće ljude koji poznaju tu problematiku. Vladini predstavnici će u tim kompanijama pratiti realizaciju obaveza iz programa restrukturiranja, kojim su definisani nivo proizvodnje, broj radnika, investicije, tržište i rješavanje ključnih pitanja.

Suvlasnici u KAP i BoksitimaDržava Crna Gora će ponovo postati suvlasnik u Kombinatu aluminijuma sa oko 30 odsto akcija i u Rudnicima boksita sa 31,8 odsto.

Crnogorska vlada je danas usvojila predloge ugovora između akcionara KAP-a i Rudnika boksita, kojima će suvlasništvo države biti formalizovano kada skupštine akcionara u te dvije kompanije usvoje tekst ugovora.

Ministar ekonomije Branko Vujović rekao je danas novinarima da će Vlada, vraćanjem suvlasništva, imati "značajan uticaj na dalje poslovanje" pomenutih kompanija, čiji je većinski vlasnik Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC).

U odborima direktora tih kompanija imaće najmanje jednog predstavnika, s pravom veta.

»Još nijesmo odlučili ko će Vladu predstavljati u odborima, a sužene su nam mogućnosti izbora jer nijedan javni funkcioner ili ministar ne može biti izabran na tu funkciju. Tražićemo ljude koji poznaju tu problematiku«, kazao je Vujović.

On je naveo da će Vladini predstavnici u tim kompanijama pratiti realizaciju obaveza iz programa restrukturiranja, kojim su definisani nivo proizvodnje, broj radnika, investicije, tržište i rješavanje ključnih pitanja.

Vujović je objasnio da će novi ugovori sa CEAC-om biti potpisani nakon što se sa većinskim vlasnikom usaglasi garancija za reprogramiranje oko 63 miliona eura dugova KAP-a.

Vlada je usvojila i Odluku o aneksu ugovora za eksploataciju crvenog boksita u Nikšiću, kojom je predviđena godišnja proizvodnja te rude do 500 hiljada tona, uz mogućnost variranja do deset odsto. Ugovorom je bila predviđena eksploatacija do 750 hiljada tona.

Vujović očekuje da će proizvedeni boksit biti za izvoz, ali i da će dio biti potreban KAP-u.

»Definisali smo i da jama Biočki stan neće biti eksploatisana do kraja 2012. godine, ali investitor mora da je održava«, kazao je Vujović.

On je saopštio da je Vlada tražila razgovore sa upravljačkim vrhom CEAC-a, a glavna pitanja biće način na koji će KAP obezbjeđivati struju nakon 2012. godine, ali i sudbina Prerade i Rudnika boksita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik