"Telekom" na tenderu

Bez autora
Oct 14 2010

Na današnjoj sednici, Vlada Srbije odlučila je da proda 51 odsto akcija "Telekoma Srbije" na međunarodnom tenderu. Ukupna vrednost "Telekoma" procenjena je na 2,43 milijarde evra, a Vlada će odrediti minimalnu cenu za prodaju akcija kompanije. Savetnik za investicije Mahmud Bušatlija ocenjuje da je za prodavca to jako dobra ponuda, pogotovo imajući u vidu prošlogodišnji profit koji je kompanija imala. On očekuje da se država neće držati polovine ove procene nego će ići na oko milijardu i po, s obzirom na etabliranje firme i u RS i u Crnoj Gori. On smatra da je i odluka da se proda 51 odsto "Telekoma" jako dobra jer otvara mogućnost da se na tenderu pojavi više ponuđača jer bi sve ispod 51 odsto, favorizovalo "Dojče Telekom" koji već ima udela u "Telekomu". Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija "Telekoma", a preostalih 20 odsto akcija poseduje grčki OTE, u kojem "Dojče telekom" ima 30 odsto udela.

"Telekom" na tenderuVlada Srbije donela odluku o prodaji 51 odsto akcija "Telekoma Srbije", čija je ukupna vrednost procenjena na 2,4 milijarde evra. Minimalnu cenu po kojoj će prodati akcije Vlada utvrđuje naknadno. Tek posle toga, sledi raspisivanje tendera.

Na današnjoj sednici, Vlada Srbije odlučila je da proda 51 odsto akcija "Telekoma Srbije" na međunarodnom tenderu.

Ukupna vrednost "Telekoma" procenjena je na 2,43 milijarde evra, a Vlada će odrediti minimalnu cenu za prodaju akcija kompanije.

Savetnik za investicije Mahmud Bušatlija ocenjuje da je za prodavca to jako dobra ponuda, pogotovo imajući u vidu prošlogodišnji profit koji je kompanija imala.

"Očekujem da se država neće držati polovine ove procene nego će ići na oko milijardu i po, s obzirom na etabliranje firme i u RS i u Crnoj Gori", kaže Bušatlija. 

On smatra da je i odluka da se proda 51 odsto "Telekoma" jako dobra jer otvara mogućnost da se na tenderu pojavi više ponuđača jer bi sve ispod 51 odsto, kako navodi, favorizovalo "Dojče Telekom" koji već ima udela u "Telekomu".

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija "Telekoma", a preostalih 20 odsto akcija poseduje grčki OTE, u kojem "Dojče telekom" ima 30 odsto udela.

Savetnik premijera Jurij Bajec rekao je Tanjugu da je odluka o prodaji "Telekoma" povoljna i da će se dobiti dobra cena, imajući u vidu i procenu vrednosti kompanije.

Bajec, međutim, ističe da je najvažnije da se sredstva dobijena prodajom upotrebe za realizaciju infrastrukturnih projekata, jer bi se time sprečilo da se ta sredstva usmere u potrošnju.

Profesor Ekonomskog fakulteta veruje da će dolaskom moćnog kupca biti obezbeđene dodatne usluge i niža cena za korisnike.

Na sednici Vlade doneta je odluka i o prenosu besplatnih akcija "Telekoma" na građane Srbije i bivše i sadašnje zaposlene u toj kompaniji. Zaposleni i bivši zaposleni moći će da dobiju akcije u maksimalnom iznosu do 6,52 odsto procenjene vrednosti kompanije.

Prema odluci Vlade Srbije, građani Srbije koji imaju pravo na besplatne akcije javnih preduzeća dobiće 15 odsto akcija "Telekoma".

Kompanija sa najvećim profitom

"Telekom Srbije" je u 2009. godini imao profit od 13,3 milijarde dinara i prema toma bila kompanija sa najvećom neto dobiti na srpskom tržištu.

U oblasti telekomunikacija bolje rezultate u regionu imao je samo hrvatski Telekom, koji je u većinskom vlasništvu "Dojče telekoma".

"Telekom Srbije" je u prošloj godini imao 3,2 miliona korisnika fiksne telefonije, kao monopolista u tom segmentu poslovanja u Srbiji, dok je na tržištu mobilne telefonija zauzimao 60 odsto sa 5,9 miliona korisnika.

Kompanija poseduje i telekomunikaciona kompanije "Mtel" u Crnoj Gori i "Telekom Srpske" u Bosni i Hercegovini.

"Telekom Srbije grupa", koja obuhvata kompanije u Srbiji, BiH i Crnoj Gori imala je ukupno 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije i 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije, kao i 485.000 korisnika interneta u 2009. godini.

Na kraju prošle godine "Telekom Srbije grupa" imala je 14.179 zaposlenih, od čega 9.655 u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik