Telekom Slovenije obustavio prodaju kosovske podružnice Ipko

Bez autora
Nov 04 2020

Telekom Slovenije obustavio je postupak prodaje svoje kosovske podružnice Ipko telekomunikacije.

Postupak se okončava bez izbora kupca, i Ipko ostaje deo grupe Telekom Slovenije, saopšteno je danas iz slovenačke kompanije, a prenosi agencija STA.

Kada je postupak prodaje pokrenut sredinom 2019. godine, Telekom Slovenije je to obrazložio svojom telekomunikacionom strategijom za dalju konsolidaciju poslovanja putem širenja ili dezinvestiranja.

Telekom Slovenije je postao jedini vlasnik Ipka 2018. godine, kada je stekao preostalih 7,0 posto akcija kompanije koje su još uvek držali manjinski akcionari. Sredinom marta 2018. godine, slovenačka kompanija je obezbedila 15 miliona evra za povećanje kapitala kosovske podružnice.

Ipko, koji je osnovan u decembru 2007. godine, vodeći je pružalac usluga fiksne telefonije na KiM a ima zapažen udeo i u mobilnoj telefoniji. Zapošljava više od 500 ljudi. Prema izveštaju o poslovanju za 2018, Ipko je te godine imao 44,4 posto tržišnog udela po pretplatama na širokopojasnu mrežu fiksne telefonije, a u mobilnoj telefoniji je imao udeo od 39,2 procenta.

Telekom Slovenije nije naveo u saopštenju razlog zbog kojeg je odlučio obustavi prodaju, dok je slovenačka POP televizija nedavno izvestila da se pregovori sa ponuđačima završavaju. Ova komercijalna tv stanica je tada prenela da je ključni problem bugarski ponuđač, kojeg ne preferiraju ni slovenačka vlada ni SAD, jer bi njegova pobeda na tenderu mogla da ima veliki uticaj na geopolitičke odnose u regionu, dodaje STA.

Prema POP televiziji, ponude su dostavila tri ponuđača - Albanija Telekom Invest, koji je, kako se navodi, u vlasništvu bugarskog tajkuna Spasa Ruseva sa dobrim vezama u Rusiji, zatim Akcijski fond za južnu Evropu i konačno jedan od najbogatijih rukovodilaca kosovskih preduzeća, čije ime nije objavljeno. Ponude su se navodno kretale od 120 do 140 miliona evra, pri čemu su najmanje dva od pomenutih ponuđača već uplatila šest miliona evra, prenosi STA.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik