Terna ušla u Prenos sa 34,3 miliona eura

Bez autora
Jan 13 2011

Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema usvojila je juče na vanrednoj sjednici usvojila je odluku o dokapitalizaciji ove kompanije od strane italijanske Terne za 34,26 miliona eura, kroz emisiju 32,28 miliona akcija, zatvorenom ponudom i za poznatog kupca. Izabran je i novi sedmočlani bord direktora u kome su Zoran Đukanović, Vesna Bracanović i Milica Raičević, Radivoje Brajović, a u ime Terne Elizabeta Kolakia i Fabio Todeskini. Akcionari su usvojili i investicioni plan razvoja CES-a do 2014. godine i odluku o izgradnji trafostanice Tivat - Kotor sa priključcima na dalekovod Podgorica - Trebinje i Tivat – Kotor - Pljevlja. Ukinuli su i prava preče kupovine akcija. Protiv ključnih odluka bili su predstavnici fonda Moneta i manjinski akcionari Vasilije Miličković i Katja Popović.

Terna ušla u Prenos sa 34,3 miliona euraSkupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema usvojila je juče na vanrednoj sjednici usvojila je odluku o dokapitalizaciji ove kompanije od strane italijanske Terne za 34,26 miliona eura, kroz emisiju 32,28 miliona akcija, zatvorenom ponudom i za poznatog kupca.

Izabran je i novi sedmočlani bord direktora u kome su Zoran Đukanović, Vesna Bracanović i Milica Raičević, Radivoje Brajović, a u ime Terne Elizabeta Kolakia i Fabio Todeskini.

Akcionari su usvojili i investicioni plan razvoja CES-a do 2014. godine i odluku o izgradnji trafostanice Tivat - Kotor sa priključcima na dalekovod Podgorica - Trebinje i Tivat – Kotor - Pljevlja. Ukinuli su i prava preče kupovine akcija.

Protiv ključnih odluka bili su predstavnici fonda Moneta i manjinski akcionari Vasilije Miličković i Katja Popović.

Emisiju akcija zatvorenom ponudom i za poznatog kupca Miličković je nazvao farsom kojom su manjinski akcionari dovedeni pred svršen čin, na njihovu štetu.

Da je raspisan tender za dokapitalizaciju CES-a ili Prenosa sigurno bismo dobili bolju ponudu od ove koja nije u interesu države Crne Gore nego isključivo italijanske strane- kazao je Miličković. On je ocijenio da prodaja akcija poznatom kupcu uvijek liči na korupciju i saopštio da manjinski akcionari nijesu protiv dokapitalizacije, ali i smatraju da ona mora biti transparentna.

Predsjednik Odbora direktora Prenosa Zoran Đukanović je objasnio da je odluka o zatvorenoj ponudi sastavni dio sporazuma o interkonekciji sa Italijom koji je usvojio crnogorski parlament. On je, na pitanja manjinskih akcionara, saopštio da je vrijednost ove kompanije procijenjena 2003, a test procjene je uslijedio pet godina kasnije.

- Cijenu prenosa uvijek će određivati regulator a manjinski akcionari uvijek će dobiti sve na što po zakonu imaju pravo, kazao je Đukanović- komentarišući prijedlog Miličkovića da se manjinskim akcionarima da mjesto u Odboru direktora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik