“Top farm” iz Nove Topole čeka treću sreću

Bez autora
Apr 20 2022

Nekadašnja svinjogojska farma iz Nove Topole “Top farm” po svemu sudeći još neko vrijeme čekaće novog vlasnika, s obzirom na to da niko nije bio zainteresovan da uplati depozit i pazari imovinu tog preduzeća u stečaju za 5,7 miliona maraka.

Prva licitacija, koja je održana početkom marta ove godine, proglašena je neuspjelom jer se nije pojavio niko ko bi za to propalo preduzeće iskeširao 11,5 miliona maraka, na koliko je procijenjena imovina, zbog čega su u drugom pokušaju zemljište i građevinski objekti bili ponuđeni po duplo nižoj cijeni.

Stečajna upravnica preduzeća “Top farm” Nataša Kosić rekla je za “Glas Srpske” da je 12. aprila istekao rok za uplatu depozita.

- Niko se nije interesovao za imovinu, nijedna ponuda nije stigla, tako da će i ova licitacija biti proglašena neuspjelom - kazala je Kosićeva, dodavši da će licitacija biti održana danas u banjalučkom Okružnom privrednom sudu.

Naglasila je da očekuje da bi se tek na trećoj licitaciji mogao pojaviti kupac.

- U skladu sa odlukom Skupštine povjerilaca, nakon dvije neuspjele licitacije, cijena se spušta na 30 odsto od procijenjene vrijednosti imovine - pojasnila je Kosićeva. Dodala je da ukoliko se dogodi da ni treća prodaja ne uspije, ponovo se saziva Skupština povjerilaca, koja donosi odluku o daljoj prodaji.

Kako je “Glas” ranije pisao, na dobošu je imovina stečajnog dužnika, odnosno zemljište ukupne korisne površine 247.343 kvadratna metra, te 21 objekat za tov, 11 pomoćnih objekata i upravna zgrada.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u firmi “Top farm” iz Nove Topole nakon što je utvrđeno da je preduzeće nelikvidno, da su mu računi blokirani duže od 800 dana, da se poslovanje obavlja putem blagajne, odnosno gotovinski, i da menadžment društva postoji samo formalno.

Nakon otvaranja stečaja proizvodnja je ugašena, a kako nije bilo ni hrane ni novca, prodato je oko 2.000 prasadi i krmača.

U vrijeme kada je stečaj otvoren, 18. maja prošle godine, na farmi je bilo 13 zaposlenih. Sve dok životinje nisu rasprodate, polovina od tog broja radnika je bila na farmi. Prodajom opreme u preduzeću lani je obezbijeđeno oko 97.000 KM, a dio tog novca iskorišćen je za osiguranje imovine, kao i za isplatu plata portirima, koji dežuraju 24 časa.

Hipoteka

Nataša Kosić je kazala da je po nalogu suda tužena firma “Plamogro”, koja je i pokrenula stečaj i ima hipoteku.

- Cilj je da dokažemo da su potraživanja koja im nismo priznali neosnovana, a sve kako bi bila skinuta hipoteka, čime bi i prodaja bila izvjesnija - rekla je Kosićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik